Oppositiepartij wil zwaar verkeer bannen

Oppositiepartij Open voor de Mens wil dat het Beverse gemeentebestuur dringend werk maakt van een tonnagebeperking in het centrum van de gemeente.

"De bevolking klaagt al lang over de onveiligheid die wordt veroorzaakt door het zware vrachtverkeer op de gewestweg N263 die via Bever van Bassilly naar Viane gaat", zegt woordvoerder Werner Godfroid. "Die weg verbindt de A8 met Geraardsbergen en is veel te smal voor zware vrachtwagens. Mede door de afwezigheid van fietspaden en voetpaden is deze weg zeer onveilig voor fietsers, voetgangers en schoolkinderen."


Volgens de partij is Bever één van de enige zes Vlaamse gemeenten die nog geen geldig mobiliteitsplan hebben. De partij wil nu dus dat het bestuur daar werk van maakt, en de tonnagebeperking daarin opneemt. "Het is sinds 2011 al verschillende keren op de gemeenteraad gekomen", klinkt het. "Maar tot nu toe is er nog altijd geen vooruitgang in het dossier. De CD&V-meerderheid zegt dat dat de schuld is van de laksheid bij zowel het Vlaamse als het Waalse Gewest. Maar volgens een vraag aan minister Hilde Crevits (CD&V) ligt het initiatief bij de gemeente en moet die enkel een aanvullend politiereglement laten goedkeuren. Het Agentschap Wegen & Verkeer heeft ondertussen al laten weten dat het de wens principieel steunt."

Probleem in Bassilly

Het gemeentebestuur zegt niks aan de zaak te kunnen doen. "Het probleem ligt wel degelijk in Bassilly", zegt schepen Dirk Willem. "Zo'n verbodsbord moet aan de afrit van de snelweg komen, en niet op de grens van Silly met Bever. Onze burgemeester heeft al samen gezeten met die van Silly en ook met Guido De Padt van Geraardsbergen, maar het grootste struikelblok is de gewestgrens. Daarom is het niet zo evident, maar wij hebben al aangedrongen bij de betrokken gemeenten." (TVP)