Opschorting gevraagd voor scoutsleider

ALEXANDER V. (22) CRASHTE MET 9 LEDEN IN AUTO NA VERKEERDE HANDELING MET GSM

Het artikel dat na de crash in deze krant verscheen.
HLN Het artikel dat na de crash in deze krant verscheen.
De 22-jarige Antwerpse scoutsleider die vorig jaar in Bertem crashte met 9 geblinddoekte leden van scouts Gooreind in zijn auto kan zijn strafregister misschien blanco houden. De procureur kon zich vinden in een opschorting van straf als Alexander V. een verkeerscursus volgt.

De wet van Murphy. Zo omschreef de advocaat van Alexander V. die bewuste 12 juli vorig jaar. De scoutsleider was om zes uur 's ochtends met een Renault Kangoo op weg naar een dropping. In de auto zaten negen leden, waarvan vier zonder gordel in de koffer. De twintiger verloor de controle over het stuur en knalde op een elektriciteitspaal langs de Nijvelsebaan in Korbeek-Dijle na een verkeerde handeling met zijn gsm die diende als gps. "Het was een samenloop van omstandigheden. Er waren 14 kinderen die van A naar B moesten maar er was een tekort aan auto's. Hij had daar op dat moment een andere reflex dan ervaren bestuurders en besliste om te rijden. Alle elektriciteitspalen op die weg staan daar bovendien op een meter van de rijbaan behalve die ene waar ze tegenreden", sprak de advocaat van V.

Alexander V. stapt buiten uit de Leuvense rechtbank.
Vertommen Alexander V. stapt buiten uit de Leuvense rechtbank.

Gedeelde bevoegdheid

De paal knapte af maar belandde niet op de auto. Niemand van de 14 en 15-jarigen raakte zwaargewond, slechts twee hadden verzorging nodig. "De beslissing om de kinderen te verdelen over de twee auto's was een gedeelde bevoegdheid", verweerde de raadsvrouw zich.

Blanco strafblad

Volgens de procureur had het helemaal verkeerd kunnen aflopen. "Men gaat hier bijna de schuld geven aan de verlichtingspaal maar de essentie is gewoon dat men op de rijbaan moet rijden", aldus de aanklager die apprecieerde dat V. in eigen persoon aanwezig was. De procureur kon zich vinden in opschorting van straf, mits een verkeerscursus, aangezien de twintiger nog een blanco strafblad kan voorleggen.

Bij elke ouder geweest

De scoutsleider ging na het kamp bij iedere ouder persoonlijk langs om samen de verzekeringspapieren in te vullen. "Hij heeft zo veel mogelijk gedaan om de schade te beperken maar dat kan niet gezegd worden van Scouts en Gidsen Vlaanderen", aldus de advocaat die vond dat de organisatie zowel communicatief als financieel faalde in de nasleep van het ongeval.


"We keuren dat gedrag niet goed maar een jeugdleider staat niet boven de wet al is dat misschien niet prettig om te horen. Onze pedagogische staf is toen ook afgezakt om het hele gebeuren te ondersteunen. Uit het ongeval leiden we niet af dat hij een onverantwoordelijke leider is en wat de kosten betreft, wachten we het verzekeringsdossier af om te bekijken hoe we eventueel collegiaal tegemoet kunnen komen. Maar daar kan en mag ik niet op vooruitlopen", reageert Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.


V. kent zijn vonnis op 16 oktober. De twintiger stopte dit jaar als leider om zich te concentreren op zijn studies bio-ingenieur in Leuven.