Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ook al is het niet in de kerk, Kobe zal zijn feest krijgen"

GEZIN VAN JONGETJE (7) DAT COMMUNIE NIET MAG DOEN, KRIJGT VEEL BIJVAL

Mama Nele Stuyck met Kobe.
Vertommen Mama Nele Stuyck met Kobe.
Het gezin van de 7-jarige Kobe Puttemans die door een vergetelheid zijn eerste communie niet mag vieren in de kerk, krijgt heel wat steunbetuigingen. "Hij blijft er het hart van in, maar we willen hem een even groot feest geven als zijn oudere broer Lars (10)", zegt mama Nele.

Gisteren kon u in onze krant het spijtige verhaal lezen van Kobe die, in tegenstelling tot al zijn klasgenootjes, op 5 mei zijn eerste communie niet mag vieren in de kerk, omdat hij de brief met alle afspraken rond de catecheselessen was vergeten af te geven aan zijn ouders. Mama Nele kon niet begrijpen dat haar zoontje daarvoor zo hard moest gestraft worden en daar dachten heel wat ouders hetzelfde over. "Zowel aan de telefoon als op mijn Facebookpagina kreeg ik onnoemelijk veel reacties van mensen die met ons meeleven", vertelt Nele. "Net zoals in ons gezin heerst er heel veel verontwaardiging over de weigering van Kobe. Niemand kan begrijpen dat de catecheseverantwoordelijke het spel zo hard speelt. Ik kreeg zelfs een mama aan de lijn die mij vertelde dat ze enkele jaren geleden hetzelfde met de verantwoordelijke had meegemaakt. Ook haar zoontje werd geweigerd omdat er nooit een brief was aangekomen, maar dat kwam omdat ze pas verhuisd waren. Toch vrees ik dat we er ons moeten bij neerleggen, want ook het meldpunt voor discriminatie heeft mijn klacht niet aanvaard omdat het niet beantwoordt aan hun criteria."

De tweet die VRT-presentator Karl Vannieuwkerke als steun aan Kobe en zijn gezin de wereld instuurde.
Kos De tweet die VRT-presentator Karl Vannieuwkerke als steun aan Kobe en zijn gezin de wereld instuurde.

Boycot hele klas?

Dat zelfs VRT-presentator Karl Vannieuwkerke als reactie op het artikel volgende tweet "Boycot van de hele klas? Zou een mooi voorbeeld van de waarde 'solidariteit' zijn" de wereld in stuurde, doet Nele wel veel plezier. "Maar zoiets vragen wij natuurlijk niet, vooral ook omdat de school eigenlijk niets met de catecheselessen te maken heeft. De meester van Kobe, die tijdens de viering in de kerk op zijn gitaar zal spelen, heeft bevestigd dat hij er geen speciale lessen aan zal wijden, zodat Kobe zich niet nog meer uitgesloten moet voelen." In school De Waaier willen ze eveneens benadrukken dat zij niets te maken hebben met de weigering. "Kobes leraar doet dit enkel op vrijwillige basis. Alles staat dus los van ons lessenpakket", benadrukt directrice Ilse Meulemans.


"Kobe zelf wil het er eigenlijk niet meer over hebben, want het is hem allemaal een beetje te veel geworden", besluit mama Nele.

Hoe geloofwaardig is dit?

"Kijk, wij zijn geen mensen die wekelijks naar de mis gaan, maar daarom geloven wij wel. Wij zijn katholiek opgevoed en die waarden willen wij ook meegeven aan onze kinderen, maar hoe geloofwaardig komt dit nu nog over? We richten ons nu volledig op de toekomst en zullen voor Kobe een even groot feest geven als zijn broer Lars, al zal dat spijtig genoeg dus niet voor de kerk zijn."

Meer over


Meld een bug