Vrijwilligers Natuurpunt bestrijden waterteunisbloem

Enkele vrijwilligers van Natuurpunt gingen met een kano in het water.
Foto Didier Verbaere Enkele vrijwilligers van Natuurpunt gingen met een kano in het water.
Vrijwilligers van Natuurpunt Scheldeland binden de strijd aan tegen de waterteunisbloem in het natuurgebied De Kalkense Meersen.

"Deze exotische waterplant is een echte bedreiging voor het waterleven in de sloten en waterplassen van de Kalkense Meersen", weet Miguel Surmont van Natuurpunt.


Gisteren kregen ze hulp van de provincie Oost-Vlaanderen die een kano te water liet aan de vijver van het Heisbroek in Uitbergen op de grens met Wichelen.

Niet schadelijk

"Meestal zijn exoten niet schadelijk, maar deze plant groeit zowel op de natte oever als in het water en overwoekert de hele vijver vrij snel", weet Kristine Van De Velde, conservator van het natuurgebied. "Ze werden vroeger in parkvijvers geplant omdat ze prachtige gele bloemen hebben. Maar ondertussen zijn ze algemeen verspreid in ons natuurgebied en in Vlaanderen. Om de typische flora van de Kalkense Meersen te beschermen is het nodig om deze snel woekerende plant grondig te verwijderen", aldus Kristine.


Eind juli werd de Wijmeers in de Kalkense Meersen aangepakt. "En het loont want het aantal plantjes is er reeds drastisch verminderd", besluit Miguel. (DVL)