Vliegtuig uit WOII opgegraven

BROKSTUKKEN GEVONDEN IN MAISVELD NA ZOEKTOCHT VAN BIJNA TWEE JAAR

Pieter Janssens met een deel van het jachtvliegtuig.
Copyright : Geert De Rycke Pieter Janssens met een deel van het jachtvliegtuig.
Pieter Janssens (34) uit Overmere heeft zaterdag de brokstukken van een Duitse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Na een zoektocht van bijna twee jaar vond de dertiger restanten van het vliegtuig in een maisveld in Kalken. "Ik ben gelukkig. Dit is een manier om de verhalen over de oorlog niet verloren te laten gaan."

"Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits jachtvliegtuig neerstortte niet ver van de Bontinckstraat in Kalken is een bekend volksverhaal", zegt Pieter Janssens (34). "Verhalen over de wereldoorlogen hebben me altijd geboeid, net omdat veel zich in onze streek afspeelde." Zo vond Pieter vorig jaar ook al de restanten van een vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik legde mijn oor te luister bij verschillende oudere mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten en zo kwam ik steeds dichter bij de plek waar het Duitse jachtvliegtuig moest liggen." Toen Pieter wist in welk veld het vliegtuig lag, pleegde hij overleg met eigenaar Marc Bollaert. "We wisten dat hier ergens een Duits vliegtuig neerstortte maar op welk veld dat juist was, daar hadden we geen idee van. We hebben de maïs iets vroeger gemaaid dan voorzien zodat de opgravingswerken konden starten. Ook wij waren nieuwsgierig naar wat er hier ligt", zegt Bollaert.


Met hem een nieuwsgierig team van archeologen, mensen van Belgian Aviation History Association Archaeology Team (BAHAAT), Cynrik De Decker en Pieter Janssens zelf. "Dit is echt een bijzonder moment voor ons", zegt Janssens. De spanning was dan ook te snijden toen de kraanman van grondwerken D'Heer met veel precisie aan het graafwerk begon. "Ik heb nu erg veel stress, gewoon om wat we te zien gaan krijgen."

Een kraan graaft heel voorzichtig een laag aarde weg op het maisveld.
Copyright : Geert De Rycke Een kraan graaft heel voorzichtig een laag aarde weg op het maisveld.

Tijdrovend

Enkele uren later werden herkenbare stukken uit de grond gehaald zoals een boordkanon en de motor van het vliegtuig. "Ik ben echt gelukkig", reageert Janssens. "Dit brengt de verhalen over de Tweede Wereldoorlog een beetje tot leven. Dit is een manier om die verhalen niet zomaar verloren te laten gaan. Deze vondst houdt ook voor onze kinderen en kleinkinderen het verleden levend."


Het Duitse jachttoestel is van het type Focke Wulf FW 190, een Duitse éénmotorige jager die vanaf 1941 werd ingezet boven het Kanaalfront. "Dit vliegtuig stortte hier neer tijdens het luchtgevecht van 14 mei 1943, tijdens het Amerikaanse bombardementsoffensief op doelwitten in Duitsland en in bezet gebied. Voor de piloot liep het fataal af. Die werd niet ver van de brokstukken dood teruggevonden. Volgens ooggetuigen was hij te laat gesprongen", weet Pieter.


De gevonden stukken worden nu geïnventariseerd en opgekuist. "Na overleg met het gemeentebestuur van Laarne wordt bekeken of de stukken een vaste plaats kunnen krijgen zodat iedereen ze kan komen bewonderen. Pieter is voorlopig niet van plan om een nieuwe zoektocht te starten. "Het is erg tijdrovend en zo'n werken kosten veel geld. Maar gelukkig had ik steun van verschillende organisaties en bedrijven."

Vrijwilligers bekijken enkele stukken die tijdens de zoektocht werden opgegraven.
Copyright : Geert De Rycke Vrijwilligers bekijken enkele stukken die tijdens de zoektocht werden opgegraven.