Nieuw wandelpad dankzij zwaluwen

PAD ROND NIEUWDONK WORDT NA 15 JAAR EINDELIJK DOORGETROKKEN

Jozef Dauwe, Kris Verwaeren en Gunther Van Den Broeck op de plek waar het nieuwe wandelpad wordt aangelegd.
Foto Geert De Rycke Jozef Dauwe, Kris Verwaeren en Gunther Van Den Broeck op de plek waar het nieuwe wandelpad wordt aangelegd.
Het wandelpad rond de Nieuwdonk wordt eindelijk doorgetrokken. Dat is allemaal te danken aan de oeverzwaluwen die rond het meer huizen. Een aanvraag om het pad in het natuurgebied door te trekken, werd 15 jaar lang afgewezen. Nu er een oeverzwaluwwand komt, greep DDS de kans om ook het wandelpad aan te leggen.

Het wandelpad langs de Nieuwdonk loopt momenteel halverwege dood. Langs beiden kanten van het meer stopt het pad abrupt en gaat het over in grasland. Wandelaars moesten dan ook steeds op hun stappen terugkeren. "We willen het pad al meer dan vijftien jaar doortrekken. De financiële middelen zijn dan ook al lang voorhanden", zegt Kris Verwaeren, directeur van intercommunale DDS dat eigenaar is van de Nieuwdonk. "Maar het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) strooide roet in het eten. De ene kant van het meer, aan het strand en Le Beach House, is recreatiegebied, maar de andere helft staat ingekleurd als natuurgebied."

Oeverzwaluwwand

Het bestaande pad eindigt momenteel waar het natuurgebied begint. "Daarom kregen we steeds een njet op de vraag om het pad door te trekken", zegt Verwaeren. Nu kwam er een oplossing uit de lucht vallen. "Blijkbaar wonen er oeverzwaluwen aan de rand van het meer. Die vogelsoort komt niet veel voor en kan dus wat steun gebruiken. Het Regionaal Landschap Schelde Durme (RLSD) vroeg ons of hier een oeverzwaluwwand mag komen. We hebben toen onze kans gegrepen: we plaatsen zo'n wand op voorwaarde dat er ook een pad langs die wand loopt zodat bezoekers de natuur kunnen beleven." De werken aan het nieuwe wandelpad gingen deze week van start.


Het nieuwe wandelpad zal ook toegankelijk zijn voor buggy's en rolstoelen. Bezoekers kunnen meteen ook de oeverzwaluwwand bewonderen. "Dat is een betonnen constructie met gaten waar de beestjes in kunnen huizen", zegt Jozef Dauwe, voorzitter van Regionaal Landschap Schelde Durme. "Dit is een belangrijk project dat we maar al te graag ondersteunen. De Nieuwdonk en de omgeving is één van de mooiste natuurgebieden van het Land van Dendermonde. Ontspanning, sport en nu ook natuur worden hier gecombineerd. De doortrekking van het pad is een win-winsituatie voor alle partijen", zegt Dauwe.

Gallowayrunderen

Het project past ook in het project van de herinrichting van de reservaatzone Donkmeer. "Eén van de pijlers in dat project is de herinrichting van de Eendenkooi. De aaidieren verhuizen naar de Nieuwdonk, langs het pad", zegt Verwaeren. "Verder planten we solitaire bomen langs het pad en er wordt een deel ingericht als weide voor Gallowayrunderen. Die zullen op een afgebakend deel gewoon tussen wandelaars over het pad kunnen lopen. Het zijn sociale en nieuwsgierige dieren. Bovendien zijn het goede zwemmers. We bekijken nog hoe we de omheining moeten plaatsen zodat ze niet plots op het strand staan", lacht Kris Verwaeren.


Het project kost DDS 90.000 euro, waarvan tien project gesubsidieerd wordt door de provincie met het oog op de oeverzwaluwwand. Het wandelpad wordt midden oktober in gebruik genomen.