"Verlicht fietssluis of er volgen nog drama's"

RAYMOND (75) OVERLIJDT NA BOTSING TEGEN BEUGELS OP JAAGPAD, FAMILIE EIST MAATREGELEN

Schoondochter Angelique, zoon Danny en kleinzonen Branko en Yanosh branden kaarsen op de plaats waar Raymond Goossens verongelukte aan de fietssluis in Schellebelle.
Didier Verbaere Schoondochter Angelique, zoon Danny en kleinzonen Branko en Yanosh branden kaarsen op de plaats waar Raymond Goossens verongelukte aan de fietssluis in Schellebelle.
De familie van Raymond Goossens (75) uit Wetteren eist dringende maatregelen om de fietssluis in Schellebelle te verlichten. De zeventiger botste er vorige week woensdag tegen de onopvallende beugels. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. "Dit mag nooit nog gebeuren. Dan is zijn dood niet voor niets geweest", zegt schoondochter Angelique Rots.

De 75-jarige Raymond Goossens was vorige week woensdag rond 20 uur op weg van Uitbergen naar huis in Wetteren. Ter hoogte van het gehucht Aard op linkeroever van de Schelde knalde hij op de beugels van de fietssluis. Hij kwam zwaar ten val en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij woensdagavond nog geopereerd, maar is hij donderdag aan zijn verwondingen overleden.


"Raymond was een fervent fietser en reed wekelijks over het jaagpad bij zijn familie in Uitbergen. Hij was dus zeker geen wielertoerist die met hoge snelheid over de dijk reed. Wat er vorige week woensdag precies fout gelopen is, weten we nog niet. Het onderzoek loopt. Vermoedelijk is hij slecht neergekomen, want hij had een ernstig trauma aan de nek", vertelt Angelique Rots, partner van zijn zoon Danny.

De witte markeringen vallen op in het donker, maar de beugels blijven quasi onzichtbaar.
Didier Verbaere De witte markeringen vallen op in het donker, maar de beugels blijven quasi onzichtbaar.

Route schoolkinderen

Het Agentschap Waterwegen & Zeekanaal liet enkele maanden geleden de fietssluis er plaatsen ter vervanging van enkele houten paaltjes. Maar 's avonds is het er pikkedonker waardoor de sluis niet te zien is. De familie eist dringende maatregelen. "We willen deze situatie aankaarten zodat Raymond niet voor niets is gestorven en dat zo'n drama zich nooit meer kan herhalen. De route wordt frequent gebruikt door fietsers en ook 's ochtends door honderden schoolkinderen. Zeker in de winter levert dat gevaarlijke toestanden op. We snappen dat niet het hele jaagpad kan verlicht worden. Maar ter hoogte van obstakels is dat het minste wat ze kunnen doen", zegt Angelique.


Na contact met de familie schoot de gemeente Wichelen in actie. "Dit is uiteraard een drama voor de familie Maandag voor het ongeval zaten we nog samen met W&Z en alle betrokken om de onveilige toestand aan te pakken. Maar dat kwam helaas te laat voor het slachtoffer. Intussen werden er door de technische dienst wegmarkeringen geschilderd op het jaagpad en werden er reflectoren aangebracht op de beugels van de sluis. Voor verlichting hebben we toestemming van W&Z, de eigenaar van de grond, nodig", aldus burgemeester Kenneth Taylor van Wichelen.

Slachtoffer Raymond Goossens.
Didier Verbaere Slachtoffer Raymond Goossens.

Afscheidsplechtigheid

Raymond Goossens was 40 jaar lang lid en voorzitter van de Warandevissers in Wetteren. Hij laat zijn echtgenote Diane Smekens, zonen Dirk en Danny met partners Chantal en Angelique en kleinkinderen Quinten, Alicia, Yanosh en Branko achter. Vandaag is er een afscheidsplechtigheid in Crematorium Westlede in Lochristi om 11.30 uur.