"In deze sport is het ieder voor zich"

SVEN MAES NAAR WK OBSTACLE RUN IN CANADA

Sven in actie op een van zijn intensieve trainingsessies.
Foto Geert De Rycke Sven in actie op een van zijn intensieve trainingsessies.
Sven Maes uit Berlare neemt volgende week deel aan het wereldkampioenschap Obstacle Course Racing in Canada. In ons land is de sport vooral bekend van de eerder recreatieve obstakelruns, zoals Gladiatorrun. "Ik ga voor de top vijftig van de wereld", zegt Sven die onlangs ook een bond oprichtte om de sport in ons land een platform te geven.

Obstacle course running wint in ons land steeds meer aan bekendheid. Spartacus Run, Strong Viking, Gladiator Run en The Great Escape zijn enkele bekende obstakelruns die in ons land georganiseerd worden. Al blijft het allemaal behoorlijk recreatief. Er zijn echter ook landgenoten die de sport in competitie beoefenen en één daarvan is Sven Maes (28) uit Berlare.


"Eigenlijk ben ik triatleet. Aan het einde van het seizoen nam ik al eens deel aan een recreatieve obstakelrun, eerder als leuke afwisseling."

Triatlons

Al snel had Sven de smaak te pakken en begon hij ook deel te nemen aan de competitieve runs waarvan er in ons land slechts enkele zijn.


"Twee jaar lang heb ik triatlons gecombineerd met obstakelruns, maar dat was niet langer houdbaar en ik heb toen beslist om volledig te gaan voor obstacle running."

Top vijftig

Volgende week zakken 31 Belgen van 'OCR Belgium' af naar de Blue Mountains in Canada om deel te nemen aan het WK. Hieraan nemen maar liefst 3000 atleten deel uit 62 verschillende landen. Sven en Thibault Debusschere zijn de enige twee Belgen die zullen deelnemen bij de elites.


"Thibault is echt goed, van hem verwacht ik dat hij in de top vijf zal eindigen. Ik hoop een plekje in de top vijftig te bemachtigen." Welke obstakels zijn pad in Canada zullen kruisen, weet Sven nog niet. "Het wordt een parcours van vijftien kilometer op 1.500 hoogtemeter. Ter plaatse mogen we de obstakels wel eens bekijken, maar uittesten mag niet. Zo wordt elk obstakel steeds een uitdaging."


In de aanloop naar het WK traint Sven vijf dagen per week en dat is geen sinecure in ons land. "Hier is bijna nergens accommodatie om te trainen. De meeste atleten hebben thuis enkele toestellen en verder hebben we in Gent één plekje. Bovendien is het ook moeilijk om sponsors te vinden. Zo moeten de meeste Belgen hun reis naar Canada helemaal zelf betalen. Omdat ik bij de elites loop, was het voor mij iets makkelijker om een sponsor te vinden bij mijn werkgever Chaintec in Waasmunster. Het is dus ieder voor zich."


Ook daar wil Sven wat aan doen. Samen met andere atleten richtte hij intussen BOCRA op, waar hij zelf voorzitter van is. "Met dat comité willen we ondersteuning bieden aan atleten, zorgen voor meer trainingsfaciliteiten, een verzekering aanbieden en overleggen met mensen van de recreatieve runs om er ook een competitie aan te koppelen", aldus de Berlarenaar.


Het wereldkampioenschap vindt plaats op zaterdag 14 oktober.