Ga naar de mobiele website
^ Top

Vrouw (88) ligt urenlang in sloot

DEMENTERENDE DAME GEVONDEN DANKZIJ SPEURHONDEN

Speurhonden hebben zaterdagvoormiddag in een droge gracht de 88-jarige Emerantia Moris uit Berlaar teruggevonden. De dementerende vrouw lag daar wellicht al ruim een dag, nadat ze donderdagnacht spoorloos was verdwenen. Bij een eerdere verdwijning is Emerantia ook al eens teruggevonden in Schoten.

Emerantia vertrok ergens donderdagnacht te voet uit haar woning in de Anjerstraat. Een zoekactie vrijdag met een helikopter en speurhonden leverde niets op. Zaterdagochtend verzamelde aan de terreinen van voetbalclub FC De Weerdt een legertje medewerkers van de politie, civiele bescherming en brandweer voor een nieuwe gecoördineerde actie. "De dame is dementerend, we wisten dat we niet veel tijd meer hadden. We hebben alle middelen ingezet", zegt parketwoordvoerder Nele Poelmans.


Op basis van een tip, Emerantia bleek vrijdagochtend nog te zijn gezien op de Liersesteenweg, kon de vrouw dit keer wel snel worden gevonden, in een gracht in de doodlopende straat Klets, ongeveer 2,5 kilometer van haar woonst. Mogelijk herinnerde ze zich nog dat daar vroeger een overweg was en probeerde ze die over te steken. Ze sukkelde een eindje van de straat in een droge gracht. "Ze lag daar wat verscholen, het was onmogelijk haar te zien van op de weg. Het was daar dat speurhonden haar aantroffen", zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).


De opluchting was groot, zeker bij haar echtgenoot en oud-brandweerman Gust (90) en haar enig kind Julien. "Ze was onderkoeld, maar zondagochtend lag ze alweer op een gewone kamer en was ze weer aanspreekbaar. Moeder is een fysiek sterke vrouw", zegt zoon Julien. Iets vertellen over haar wedervaren, kan de vrouw niet. Ze is erg zwaar dementerend en herkent vaak haar eigen zoon zelfs niet meer, hoewel hij dagelijks op bezoek komt. "We zijn doodongerust geweest. Vader belde mij vrijdagochtend dat hij moeder niet kon vinden. Ik ben in de wagen gesprongen en heb in de omgeving rondgereden om haar te zoeken. Omdat ik haar nergens kon zien, heb ik bij de politie aangifte gedaan van haar verdwijning. Bleek dat een buurman haar vrijdagochtend om een uur of vier had gezien. Dan moet ze vertrokken zijn."

Mensen aanspreken

De zoon looft het werk van de hulpdiensten. "Ze verdienen een dikke pluim. Je beseft dat maar als je ze nodig hebt." Julien roept weggebruikers op ten allen tijde alert te zijn om drama's te voorkomen. "Zie je mensen op de baan, spreek hen aan. Dan merk je direct of ze verstrooid zijn of niet."


Het was overigens niet de eerste keer dat Emerantia spoorloos verdween. Een keer werd ze met haar fiets ruim 20 kilometer verder teruggevonden in Schoten, waar ze ooit gewerkt heeft. "Vervolgens hebben we haar fiets moeten afnemen, iets dat niet in dank werd afgenomen. We moeten nu verder zien hoe de genezing verloopt, ik weet niet hoe mobiel ze nog zal zijn, maar er moet een oplossing komen", beseft Julien.

Meer over


Meld een bug