Klooster wijkt voor 65 appartementen

OOK DIENSTENCENTRUM EN PARKEERGARAGE ACHTER KERK

De U-vormige nieuwbouw, op de maquette uitgebeeld in het wit, komt op de kloostersite achter de kerk.
David Legreve De U-vormige nieuwbouw, op de maquette uitgebeeld in het wit, komt op de kloostersite achter de kerk.
Het klooster van de Zusters van Berlaar, dat een rijke geschiedenis heeft van 172 jaar, wordt afgebroken. Tegen 2020 komen er 65 appartementen, een dienstencentrum, een ondergrondse parkeerplaats met 150 parkeerplaatsen en een museum over de kloostergemeenschap.

"Zowel de gemeente als de zusters hadden gehoopt op renovatie van het klooster achter de Sint-Pieterskerk. Wij bestudeerden een jaar lang of het klooster behouden kon blijven. Tot onze grote spijt is renovatie financieel niet haalbaar. Het klooster wordt afgebroken en er komt een nieuwbouw met 65 appartementen, een dienstencentrum en een ondergrondse parking met 150 parkeerplaatsen. De parking wordt deels openbaar. Eén van de appartementen biedt plaats aan een museum over de Zusters van Berlaar", zegt zuster-overste Marie-Josee Kempen.

Het klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria achter de kerk.
David Legreve Het klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria achter de kerk.

Oud

"Wij moeten met de tijd mee en dat is niet altijd makkelijk. Ooit waren we met in totaal 900 zusters en nu nog met 98. In het nieuwe zorgcentrum Kloosterhof in Berlaar wonen 38 van onze zusters. De oudste zuster is 100 jaar en de gemiddelde leeftijd is 84 jaar. De andere zusters wonen in Heist-op-den-Berg, Wiekevorst en Kapellen. Onze zusters stonden in het onderwijs en verzorgden zieken en bejaarden", vertelt zuster-overste Marie-Josee.


De kloostersite ligt op de hoek van de Pastorijstraat, Markt en Sollevelden. "Na veel studiewerk en het afwegen van verscheidene opties hebben we gekozen voor een mooi en toekomstgericht project van meegroei-appartementen met slimme comfortdiensten aan huis voor senioren, jonge gezinnen en actieve professionals. Een project waarin alle generaties harmonieus samen kunnen leven, waar de Berlaarse middenstand nauw bij betrokken wordt en waar Berlaar trots op kan zijn", vervolgt de zuster-overste.

Open binnentuin

De zusters nemen met pijn in het hart afscheid nemen van het klooster. De site zal een ontmoetingsplaats worden en de binnentuin wordt voor een stuk toegankelijk voor het publiek. "Wij willen op een goede manier mee aan de toekomst van Berlaar bouwen. Iets onbekend of nieuw brengt onzekerheid en we hebben alle begrip voor de mensen van de Sollevelden die bang zijn voor wat komt. Wij blijven echter contact houden. In 2020 viert onze congregatie haar 175ste verjaardag en we hopen dat samen met de opening van de nieuwe residentie te kunnen vieren", besluit zuster-overste Marie-Josee Kempen.

Gratis parkeren

Burgemeester Walter Horemans (CD&V) hoopte samen met de zusters op een renovatie van het klooster. "Een renovatie zou veel duurder uitvallen dan een nieuwbouw. Daarom gaan de Zusters van Berlaar een sloop- en bouwvergunning aanvragen. Het klooster was zeer goed onderhouden, je kon er van de grond eten. Er komt evenwel een prachtig project. De gemeente zal veertig parkeerplaatsen kopen in de ondergrondse parking, waar Berlarenaren gratis kunnen parkeren. Sommige inwoners maken zich zorgen over het zicht achter de Sint-Pieterskerk dat helemaal gaat veranderen. In Berlaar streven we echter naar een evenwicht tussen oud en nieuw." Het is de bedoeling de afbraak van het klooster nog dit jaar van start gaat.


De vastgoedspecialisten van Ibens/DCB ontwikkelen het project.