Deuren klemmen en muren scheuren

WERKEN STILGELEGD OP BOUWWERF NAAST GETROFFEN HUIS

De straat is afgezet om nog meer trillingen en schade te voorkomen.
David Legreve De straat is afgezet om nog meer trillingen en schade te voorkomen.
Aan de Kapellebaan in Berlaar vertoont een woning van een jong gezin scheuren en klemmen alle deuren. Naast de woning is een grote put gegraven voor de bouw van een appartementsgebouw met een ondergrondse garage. Die graafwerken maken de woning van het gezin onstabiel, met scheuren in de muren tot gevolg en instortingsgevaar.

Nadat de muren van de woning maandagavond nog meer scheuren begonnen te vertonen, besloten burgemeester Walter Horemans (CD&V) en de politie na een grondige controle van het huis door de brandweer om de werken meteen stil te leggen. Maandagavond heeft de gemeente al een lading grond gevorderd om de put minder diep te maken, de ondergrond te verstevigen en voor extra steun te zorgen aan de getroffen woning. Gisteren kwamen de gemeente, de politie, de bouwheer en de betrokken verzekeringsmaatschappijen opnieuw bij elkaar om de situatie samen met een ingenieur van de gemeente te bespreken. Het oordeel is duidelijk. De werken blijven nog even stilliggen. Mogelijk tot het einde van deze week. "Morgen (vandaag, red.) zal een firma een sleuf van 1 op 9 meter komen graven om die vervolgens te vullen met beton", zei de burgemeester gisteren na de bespreking. "Dat moet het huis aan de kant van de werken verstevigen, zodat het niet meer kan bewegen."


Meteen na de melding van het mogelijke instortingsgevaar en de beslissing om de werken stil te leggen, is de Kapellebaan afgesloten voor het verkeer. Om zeker te zijn dat trillingen van voertuigen niet nog meer ravage veroorzaken. Want die is momenteel al wel aanzienlijk. "Er zijn barsten in de vloer, scheuren in de muren en vensterbanken, deuren die klemmen en de schouw kwam scheef te staan", schetst de burgemeester de situatie. Verder zijn er ook scheuren ontstaan tussen de woning van het gezin en de woning van de buren. De straat zal pas tegen het einde van deze week opnieuw geopend kunnen worden.

De enorme bouwput naast de woning van het jonge gezin.
David Legreve De enorme bouwput naast de woning van het jonge gezin.

Grondwater

Het instortingsgevaar is ontstaan nadat een aannemer op het perceel naast het huis van het jonge gezin is begonnen met een diepe put te graven en grondwater weg te pompen. Deze werken werden uitgevoerd als voorbereiding op de bouw van een ondergrondse garage van een appartementsgebouw met enkele tientallen flats.

Verzekeraars

De schade moet binnenkort worden hersteld. "Ook dat is al deels besproken met de verzekeringen, de bouwheer en het gezin", gaat de burgemeester voort. "De schade zal via de verzekering kunnen worden verhaald op de bouwheer. Het gezin is al wat gerustgesteld."


De woning blijft wel tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Naar eigen aanvoelen trokken de bewoners maandagavond al weg uit hun woning. "Eens de stuttingswerken zijn uitgevoerd en na het fiat van onze ingenieur kan het gezin terugkeren naar het huis", verzekert Horemans tot slot.

Bij familie

Gisteren gingen de bewoners nog enkele spullen ophalen en is de schade opgemeten met een verzekeringsagent. Momenteel woont het gezin bij familie. Het getroffen gezin wilde zelf geen commentaar kwijt.