Berlaarhof kost 5 miljoen

VZW KEMPENS LANDSCHAP HEEFT INTERESSE IN KASTEELTJE EN PARK

Het Berlaarhof, aan de straatkant in de Pastorijstraat.
Foto Marc Aerts Het Berlaarhof, aan de straatkant in de Pastorijstraat.
Het negentiende-eeuwse kasteel Berlaarhof aan de Pastorijstraat in Berlaar staat te koop voor 5 miljoen euro. "Kempens Landschap probeert Berlaarhof te verwerven. Als dit lukt, zou dit een mooie kans zijn om het park open te stellen voor het publiek", zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Het Berlaarhof omvat een prachtig domein van 6 hectare groot. De villa aan de voorkant is beschermd. Het Berlaarhof is een kasteeltje in mengstijl met neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-elementen en dateert van 1858. Het pand is verbouwd in 1864 en de huidige vorm dateert van 1901.


Makelaar Engel & Völker probeert voor de eigenaar een koper te vinden die 5 miljoen euro wil neertellen.Burgemeester Walter Horemans (CD&V) van Berlaar ziet de interesse van de vzw Kempens Landschap in een eventuele aankoop van het Berlaarhof wel zitten. "In Edegem heeft Kempens Landschap ook het kasteeldomein Hof Ter Linden aangekocht voor het publiek. Het gebouw is verkocht aan de privésector en het wordt een restaurant. Het park wordt opengesteld voor het publiek. Waarom zou dit dan niet in Berlaar kunnen"? vraagt zich de burgemeester af.

Operazanger

Het Berlaarhof is het geboortehuis van Ernest Van Dijck, een operazanger. De tenor woonde tot aan zijn overlijden op 31 augustus 1923 (gisteren 91 jaar geleden, nvdr) in het Berlaarhof in de Pastorijstraat in Berlaar. Ernest Van Dijck schitterde dertig jaar als vertolker van de opera's van Wagner en trad op in alle grote operahuizen ter wereld.

Erfeniskwestie

Later kocht ereconsul Ernest Vanderlinden het kasteel, enkele jaren geleden overleed hij. De vijf kinderen van Vanderlinden komen in verband met de erfenis niet tot een akkoord en vandaar dat Berlaarhof te koop staat.


En vraagprijs van 5 miljoen euro voor het hele domein, daar hebben ze in Berlaar zo hun eigen mening over. "De familie vertoeft nog regelmatig op het Berlaarhof. Het is een mooi domein, maar het zal aardig wat centen kosten om te restaureren. Verder is de ligging niet zo optimaal, want het kasteel ligt aan een drukke baan en naast een school. Als ze één miljoen kunnen krijgen, mogen ze al heel blij zijn", zeggen Berlarenaren.