1,5 jaar meegevolgd in WhatsApp-groep... en schepencollege weet van niets

OPPOSITIERAADSLID LEEST MEE OVER PLANNEN BERLAARHOF

Sp.a-oppositieraadslid Ronny Van Thienen.
Repro Legreve Sp.a-oppositieraadslid Ronny Van Thienen.
Een Berlaars sp.a-oppositieraadslid heeft anderhalf jaar ongemerkt een WhatsApp-groep van het schepencollege kunnen meevolgen. "Als ik berichten op mijn gsm binnenkrijg, dan lees ik die", zegt Ronny Van Thienen. "Betreurenswaardig dat hij stilletjes heeft gezwegen", stelt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Burgemeester Walter Horemans heeft naar eigen zeggen een vermoeden hoe de vergissing is kunnen gebeuren. "Ik heb anderhalf jaar geleden de groep in WhatsApp (een app op de smartphone, waarmee je onder meer gratis berichten kan verzenden, red.) voor het schepencollege aangemaakt om vakantiefoto's door te sturen. En tijdens de vorige legislatuur had Ronny Van Thienen, toen schepen in Berlaar, een eigen gsm-nummer van de gemeente."

Burgemeester Walter Horemans.
David Legreve Burgemeester Walter Horemans.

Foto's uit Thailand

"Bij het begin van de legislatuur in 2013 nam schepen Suzy Put het nummer van Ronny Van Thienen over. Zo is de vergissing blijkbaar gebeurd. Gelukkig werd niets verstuurd dat misbruikt kon worden. Behalve wat foto's uit Thailand stond er niet veel in de WhatsApp-groep. Wel stuurden we berichtjes over het Berlaarhof, een riant kasteeldomein dat te duur was om te kopen. Ondertussen is de prijs gezakt en zullen we het Berlaarhof toch aankopen. Dit alles kon Ronny Van Thienen wel allemaal volgen. Wij vinden dit niet correct. Ronny heeft gezien dat er een vergissing is gebeurd en heeft stilletjes gezwegen. Ik betreur het dat hij anderhalf jaar gewacht heeft om het naar buiten te brengen, net voor de verkiezingen", zegt burgemeester Walter Horemans.

Niets illegaals

Sp.a-raadslid Ronny Van Thienen heeft een iets andere versie van het verhaal. Hij stelt wel dat de WhatsApp-groep inderdaad in april 2017 werd aangemaakt. "En mijn gsm-nummer van de gemeente heb ik begin 2013 afgegeven, ja. Maar plots kreeg ik berichten en foto's op mijn privégsm-nummer en las die natuurlijk. Ze stuurden vakantiefoto's, dat ze het Berlaarhof zouden aankopen... Dat vond ik wel interessant. Er zou bovendien een plek voor cultuur komen, misschien ook voor de KLJ... Al heeft de gemeente ondertussen een andere visie hierover, ik vond in elk geval dat het bestuur geen visie heeft over de invulling van het Berlaarhof. Voor mij was dan ook de maat vol en dan heb ik deze kwestie bekend gemaakt", zegt Van Thienen, die stelt dat hij niets illegaals heeft gedaan.


"Mijn privénummer werd toegevoegd aan de WhatsApp-groep van de burgemeester en schepenen. Bijgevolg had ik het volste recht om 'mijn' berichten te lezen", stelt Ronny Van Thienen.