"Tijdens viering nog niets aan de hand"

PRIESTER (68) DIE MIS OPDROEG OP VRT, OVERLIJDT ENKELE UREN LATER

Pastoor Eric Thielemans van Berlaar tijdens de viering gisteren die live op Eén te volgen was.
Foto VRT Pastoor Eric Thielemans van Berlaar tijdens de viering gisteren die live op Eén te volgen was.
Berlaars priester Eric Thielemans is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. De priester werd onwel na de zondagmis die live werd uitgezonden op Eén en overleed in het ziekenhuis. De doodsoorzaak is vermoedelijk een hartstilstand.

Op VRT was de priester gisteren nog live te volgen tijdens het opdragen van de wekelijkse zondagmis in de Sint-Rumolduskerk in Berlaar-Heikant. "Toen leek er niets aan de hand te zijn", vertelt een aangeslagen burgemeester Walter Horemans (CD&V). "Even later is hij onwel geworden in de sacristie." Hulpdiensten werden verwittigd en kwamen ter plaatse. Ze brachten de priester over naar het ziekenhuis. Eerst leek het of de priester, al dan niet als gevolg van stress door zijn optreden op televisie, problemen had in zijn rug. "Hij kon naar verluidt zijn benen niet meer bewegen", klinkt het. In de loop van zondag werden er tal van controles uitgevoerd. "Kort na 16 uur is er zelfs nog telefonisch contact geweest tussen de priester en enkele mensen. Wat later kwam het slechte nieuws dat hij was overleden", aldus de burgemeester nog.


Een oorzaak is nog niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een hartstilstand of een bloedklonter. Met het overlijden van Eric Thielemans verliest Berlaar een van zijn meest geliefde priesters. "Even was hij werkzaam in Weelde maar verder is hij jarenlang actief geweest binnen onze gemeente", zegt burgemeester Horemans nog. "Zijn overlijden slaat in als een bom." Ook inwoners en parochiemedewerkers reageren vol ongeloof. "Zeker omdat er tijdens de misviering helemaal niets te merken was", luidt het. "De misviering was even mooi als alle andere."

Depanneren

Hoe het nu verder moet in Berlaar, is niet geweten. Volgens de burgemeester verliest Berlaar naast een van z'n meest geliefde priesters ook een van de meest hardwerkende. Net voor die dingen wordt hij nu geprezen. "Zijn homilieën waren schitterend en verder heeft hij zich altijd en voor de volle honderd procent ingezet voor de parochie", aldus Horemans nog. "Dat maakte wel dat hij een bijzonder druk leven had. Niet enkel droeg hij alle vieringen voor in heel Berlaar. Daarbuiten ging hij vaak depanneren in de ruime regio. We hebben vaak onze pollekes gekust voor zijn grote gedrevenheid."


Thielemans werd niet enkel bezien als motor van de regioparochie maar wordt ook geprezen voor het uitzetten van de toekomstvisie ervan. Zo zorgde hij ervoor dat de werking van de parochie nog verbeterde en was hij een van de drijfkrachten om in Berlaar drie kerken (in het centrum, in Berlaar-Heikant en in Gestel, red.) te behouden.