Man die negen fietsers van weg maaide, moet weer naar cel

Jan F. reed vorig jaar negen fietsers aan in Lommel.
Mine Dalemans Jan F. reed vorig jaar negen fietsers aan in Lommel.
Genkenaar Jan F. die vorig jaar inreed op een groep van negen fietsers, is gisterochtend veroordeeld tot een celstraf van acht maanden. Dat besliste de politierechter in Beringen. Hij moet ook een geldboete betalen van 13.200 euro.

Drie van de fietsers raakten zwaargewond bij het ongeval, en één van hen verkeerde even in levensgevaar. De bestuurder van de wagen was onder invloed van drugs, toen hij de negen fietsvrienden aanreed op 5 april 2016. Jan F. had al een resem veroordelingen op zijn naam staan voor drugs én drank in het verkeer. Hij speelde al eens zijn rijbewijs kwijt en had op het moment van de feiten een rijverbod.

Gevaar

Het openbaar ministerie vond dat Jan F. een gevaar voor de maatschappij was, en aangezien hij geen nieuwe rijtesten aflegde, zou hij nog niet in staat zijn om deel te kunnen uitmaken van de maatschappij. De verdediging vroeg een extra kans, maar de rechter vond straffen met uitstel geen optie meer, omdat de man zich in het verleden ook nooit aan probatievoorwaarden heeft gehouden.


De betrokkenen waren niet aanwezig en kunnen nog in beroep gaan tegen de veroordeling. De slachtoffers waren niet in persoon aanwezig en lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaat Patrick Verachtert. Op 22 februari vervolgt het proces inzake de schadevergoedingen die Jan F. zal moeten ophoesten.


(MMM)