Huisbrouwerij Remise 56 (bijna) van start

Patrick Haselaars in de brouwzaal van Remise 56.
Foto Mine Dalemans Patrick Haselaars in de brouwzaal van Remise 56.
"Op mijn zestiende, toen ik mijn eerste bier brouwde, wist ik al dat ik later een eigen brouwerij wou beginnen", lacht Patrick Haselaars (49) uit Koersel, eigenaar en meesterbrouwer in 'Remise 56', de vroegere stelplaats van De Lijn aan de Albert I-laan.

Het stadsbestuur van Beringen schreef enkele jaren geleden een projectwedstrijd uit voor een originele bestemming voor het (leegstaande) pand, met zoveel mogelijk behoud van het uitzicht. "We hebben de plannen uit 1907 opgediept en ons daarop gebaseerd", zegt de brouwmeester. Na anderhalf jaar wroeten komt het einde stilaan in zicht: eind mei zou Patrick willen openen.


"Vorige zaterdag zijn we gestart met brouwen. Door wat technische problemen konden we pas na middernacht het glas heffen op het eerste brouwsel. Zondag brouwden we opnieuw 10 hectoliter." Patrick, die de zaak gaat runnen samen met zijn vrouw Michele en die de hulp krijgt van zijn broer en schoonbroer, is gediplomeerd brouwmeester met ruim 25 jaar ervaring. Hij was actief bij de productie van Stella Artois, Leffe, Hoegaarden, werkte bij La Chouffe en Moortgat en was betrokken bij brouwprojecten in Roemenië en Bulgarije.


Remise 56 is genoemd naar de stelplaats ('remise') en het huisnummer 56. Naast een huisbrouwerij komt er een Grand Café voor feestjes, waarbij Patrick uitsluitend eigen bieren tapt. Hij denkt ook aan bierdegustaties, brouwcursussen en rondleidingen. Verder is er een cadeaushop met bieren en streekproducten en een keuken, waar eten bereid wordt met bier. Meer info: Facebook 'Remise 56'. (PVMB)