Luc Van der Kelen

Het democratische moment

Luc Van der Kelen schrijft iedere maandag het politiek commentaar in Het Laatste Nieuws. Hij groeide op in Boom, woonde 20 jaar in Antwerpen, district Merksem en verblijft sinds 20 jaar in de Antwerpse rand in Schoten. Al die tijd is hij het politieke nieuws uit de koekenstad blijven volgen. Nooit een saai moment!

Je kunt geen verkiezingen winnen door in te zetten op het thema van een andere partij. Mensen kiezen dan liever voor het origineel. Met die verkiezingslogica lijkt ook Bart De Wever nu geconfronteerd te worden. Hij heeft met zijn partij voluit het thema van de transmigranten gekozen.


Was Theo Francken daarin nu nog succesvol geweest, maar het enige wat er is van blijven hangen, is dat de staatssecretaris het probleem niet heeft kunnen oplossen. Ik wil geen overdreven belang hechten aan de peilingen, maar dat de N-VA niet op winst staat, daar kunnen we wel vanuit gaan. De Wever had nochtans beter moeten weten. Hij heeft tenslotte zijn grootste overwinning te danken aan de keuze van Alexander De Croo om de federale regering te laten vallen op een N-VA-thema. Ondanks de inspanningen van de klassieke en andere media om er in de laatste weken een inhoudelijke campagne van te maken, was de kiesstrijd een ontgoocheling. Dat is omdat de campagne van begin tot einde gedraaid heeft rond botsende persoonlijkheden met meer slagen onder dan boven de gordel. De Wever contra Peeters en vice-versa. De kiezers, de gewone mensen hadden beter verdiend dan rond de oren geslagen te worden met persoonlijke aanvallen.


Welke partijen zitten nu in de lift? Zelden is de sfeer rond Groen zo goed geweest, in heel Vlaanderen. Het zou dus best een groene zondag kunnen worden.


Mede dankzij de gekozen thematiek van Bart De Wever dreigt Vlaams Belang een deel van zijn verloren stemmen te recupereren. En aangezien de PVDA meestal beter scoort in de verkiezing zelf dan in een peiling, lijkt ook zij op winst te staan.


In de media ging het vooral over 15 oktober, over de coalitievorming en de burgemeesters en schepenen. Het belang van de politici hoger gezet dan het belang van de kiezers. En nu is het dus aan u en mij om er toch nog een goede, inhoudelijke keuze van te maken.


Morgen 14 oktober noem ik 'het democratische moment'. Inderdaad, niet meer dan tien minuten in het stemhokje. Daarna zijn de politici weer aan zet en hoeven ze zich nog weinig aan te trekken van de kiezers. We leven immers meer in een particratie dan in een democratie.


Het wordt hoog tijd dat de politiek de burgers meer betrekt bij het bestuur. Het is de enige manier om het imago van de politiek te herstellen.