Gesloten kerk van Berendrecht herleeft in Poldermuseum

Bestuursleden en vrijwilligers van het Poldermuseum hebben hard gewerkt om het interieur van de Berendrechtse kerk over te brengen naar het Poldermuseum.
Alfons Schryvers Bestuursleden en vrijwilligers van het Poldermuseum hebben hard gewerkt om het interieur van de Berendrechtse kerk over te brengen naar het Poldermuseum.
Na een jaar van restauratie- en herstellingswerken is het Poldermuseum in Lillo klaar voor het nieuwe seizoen. Blikvanger is de vroegere kerk van Berendrecht. In een afzonderlijke zaal is het interieur gereconstrueerd met originele voorwerpen uit de kerk. Zondag 21 april heropent het Poldermuseum aan de Tolhuisstraat in Lillo.

Na een noodzakelijke onderbreking van een jaar is het Poldermuseum levendiger dan ooit. Van die gedwongen sluiting heeft een groep vrijwilligers nu gebruik gemaakt om alle zalen op te kuisen, de collectie onder handen te nemen en nieuwe initiatieven uit te werken. Met verschillende schermen doet ook de multimedia voor het eerst haar intrede in het Poldermuseum. Aan de hand van antieke filmbeelden wordt in de Polderkamer de geschiedenis van de Antwerpse Noorderpolders vertoond en de daarop volgende teloorgang van de polderdorpen. Op andere schermen is aandacht voor de graanteelt, schilder Nicasius De Keyser, het gansrijden en vervlogen beroepen zoals klompenmaker. Ook aan de inkom staat een scherm. 

Berendrechtse kerk

Het Poldermuseum plaatst elk jaar een thema in de kijker. Dit seizoen werd gekozen voor de kerk van Berendrecht. Die werd eind vorig jaar ontwijd. “In het kader van het 900-jarig bestaan van Berendrech lag het voor de hand om dat thema te kiezen”, zegt Philippe Beaujean van het Poldermuseum. “In nauw overleg met de kerkfabriek werd een groot deel van het interieur aan de heemkundige kring geschonken. In het Poldermuseum werd de nodige ruimte vrijgemaakt om een degelijke reconstructie te realiseren. Bovendien is aansluitend een nieuwe ruimte ingericht met een historisch overzicht van de kerkgeschiedenis door de eeuwen heen aangevuld met allerlei bezienswaardigheden, curiosa en documenten uit het parochiale leven.”

Kerk leegmaken

Voorzitter van de kerkraad Berendrecht Leo Bril spreekt van een goede oplossing. “De kerk moest leeg en niets mocht nog herinneren aan de vroegere erediensten. In de kapel Hagelberg was geen plaats. Enkel de kerken van Zandvliet en Kapellen konden sommige religieuze voorwerpen overnemen. Gelukkig kwam het Poldermuseum als redder op de proppen.” Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) is tevreden met de keuze voor de kerk van Berendrecht. “Ze krijgt nu alle aandacht die ze verdient. Gegroeid uit een kleine kapel, en opgeklommen tot een volwaardig kerkgebouw, zal ze met deze tentoonstelling blijven leven als tastbare herinnering voor de Berendrechtenaren.”

Van 21 april tot en met 27 oktober is het Poldermuseum alle zon- en feestdagen geopend tussen 13 en 18 uur (laatste toegang 17 uur). De toegangsprijs is 2,50 euro. Voor informatie en boekingen: 0477/61.84.67 of secretariaatpoldermuseum@gmail.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.