47 per uur op snelweg geen excuus voor doodrijder (23)

ROY F. RISKEERT ZES MAANDEN CEL VOOR AANRIJDING ZEVENTIGER

Op 30 augustus 2015 reed Roy F. met zijn Mercedes in op de Dacia van Jan B. (74), die maar 47 per uur reed.
Foto De Roeck Op 30 augustus 2015 reed Roy F. met zijn Mercedes in op de Dacia van Jan B. (74), die maar 47 per uur reed.
Tegen 47 kilometer per uur over de autosnelweg, het is één van de oorzaken van een dramatisch ongeval dat eind augustus 2015 plaatsvond. "Toch had de aanrijder de trage bestuurder moeten opmerken", pleiten het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen. Roy F. (23) riskeert 6 maanden gevangenisstraf.

Het was een heldere en droge avond op 30 augustus 2015, maar het was wel pikdonker op de A12 ter hoogte van Stabroek. Roy F. (23) en Jan B. (74) waren de enigen op de snelweg richting Nederland en toch ging het fout.


Roy reed met zijn zware Mercedes in op de Dacia van Jan. De beide wagens beginnen te tollen, botsen tegen de betonnen jerseys, nogmaals tegen mekaar en belandden uiteindelijk op de pechstrook. Beide chauffeurs raken gewond, maar de zeventiger is er het ergst aan toe. Hij wordt zwaargewond afgevoerd.


De man wordt een tijdlang in een kunstmatige coma gehouden maar vijftien dagen na het ongeluk overlijdt hij toch. Hij laat een vrouw, vier kinderen en verschillende kleinkinderen achter.


Er blijven heel wat onduidelijkheden rond het ongeval, maar uit het expertiseverslag bleek wel dat Jan amper 47 kilometer per uur reed, veel trager dan de minimumsnelheid van 70. Roy F. reed 127 kilometer per uur.


"Toch is dat geen excuus. De Dacia was perfect zichtbaar op de baan. De expert heeft uitvoerig de achterlichten van die wagen bestudeerd en komt tot de conclusie dat die perfect in orde waren en ook aanstonden ten tijde van het ongeval", pleitte de burgerlijke partij.

Excuses aan familie

Het openbaar ministerie volgt die redenering. "De wagen was perfect zichtbaar, toch zijn er geen remsporen en geen uitwijkmanoeuvre vastgesteld. Het ongeval is dus te wijten aan de onoplettendheid van de jonge bestuurder."


Zij vordert 6 maanden gevangenisstraf, 3.000 euro boete, 1 jaar rijverbod, medische en psychologische testen en theoretisch en praktisch rijexamen.


De verdediging betwist de bevindingen van de gerechtsdeskundige en stelde zelf een expert aan.


"Ik heb een ABS-systeem, als ik een wagen te dicht nader dan geeft dat een alarm", vertelde Roy F.


"Ook nu, ik wilde nog remmen maar mijn automatisch remsysteem was al in actie geschoten. Toch kon ik hem niet meer uitwijken. Mijn excuses aan de familie maar dit heb ik niet gewild,"


De verdediging hield ook vol dat de onaangepaste snelheid van de man niet te voorzien was en dat hij enkel met standlichten reed. Zij vragen daarom de vrijspraak.


De rechtbank doet uitspraak 27 oktober.