"Nog nooit zoveel volk gezien in Lillo"

DUIZENDEN POKÉMONJAGERS OVERSPOELEN DORP VAN 35 INWONERS

Dit anders zo rustige straatje in het oude havendorp lijkt wel een drukke winkelstraat.
Nina Bernaerts Dit anders zo rustige straatje in het oude havendorp lijkt wel een drukke winkelstraat.
Weer of geen weer, niemand kan de Pokémonvangers uit Lillo houden. En gelukkig maar want de horeca krijgt er alvast een boost door. "We zijn wel wat toeristen gewoon maar dit hebben we toch nog nooit gezien, we kunnen het amper bolwerken", klinkt het.

Zaterdagmiddag. Een huwelijk wordt gefotografeerd in het meest pittoreske dorpje van de provincie. Een intieme foto van het pasgetrouwde koppel wordt dat echter niet, want honderden Pokémanfanaten staan achter het koppel en willen mee op de foto. Maandag in de vooravond. Normaal is het dorpje van 35 inwoners uitgestorven maar nu is het aanschuiven voor een parkeerplekje en oppassen dat je niemand omver rijdt in de smalle straat. Iedereen zwerft er gewoon op straat. Dinsdagavond. Al heel de dag regent het pijpenstelen, geen denken aan dat er nu iemand buitenkomt, maar toch, overal staan Pokémonjagers onder hun paraplu's verscholen met de gsm in de hand.

Rudi Lambrechts.
Klaas De Scheirder Rudi Lambrechts.

Veerdienst

De 35 bewoners hebben sinds het ophouden van de veerdienst zo veel volk niet meer gezien. Een koppel uit Wouw (Nederland) weet niet wat er gebeurt. "In Ossendrecht zeiden ze dat Lillo uitgestorven zou zijn, nou daar stel ik me toch wat anders bij voor", klinkt het. De vangers komen van voorbij de provinciegrenzen en hadden eerder nog nooit van Lillo gehoord.


Marleen De Deyne van café 'De 7 saeligheeden' is tevreden. "Op regenachtige dagen zoals vandaag is ons dorp meestal uitgestorven en mijn café ook. Maar nu blijven de mensen toestromen, ongeacht het weer of het uur. Duizenden mensen per dag passeren hier tegenwoordig, elke dag is precies een weekenddag", vertelt Marleen. En Marleen heeft gelijk, waar je normaal kan kuieren in de kleine straatjes, moet je nu zigzaggen tussen de groepjes. "Wij krijgen het hier amper bolgewerkt. Ik heb te weinig personeel. Had niemand ons kunnen verwittigen dat dit gelanceerd zou worden?" vraagt Rudi Lambrechts van café 't Pleintje zich af. "Maar het is leuk hoor. Plots zie ik hier een heel ander volk en daar heb ik geen problemen mee."

Leunend tegen de gevels van de huizen zijn jongeren op zoek naar Pokémons.
Klaas De Scheirder Leunend tegen de gevels van de huizen zijn jongeren op zoek naar Pokémons.

Zeldzaam

Maar waarom nu Lillo, het dorpje van zeven straten en 35 bewoners? Het oude havendorpje blijkt niet enkel veel Pokémon aan te trekken maar ook nog eens de zeldzame, iets waar ze in grote stad Antwerpen enkel maar jaloers op kunnen zijn. "In het dagelijkse leven ben ik politieman bij de lokale politie van Antwerpen. Toen ik gisteren hier moest patrouilleren stond ik versteld van het volk. Daarom ben ik vandaag op mijn vrije dag terug gekomen met mijn vriendin. En het is een schot in de roos", vertelt Matthias.


Een grote groep mensen neemt ook wat ongemakken mee. "Soms blijven de vangers hier wel te lang hangen, tot 2 uur 's nachts. Er is dan altijd wel één groepje of één persoon die zo nodig zijn stem moet verheffen of die vindt dat hij overal en altijd lawaai mag maken", vertelt Marleen.


De stad is ondertussen ook wakker geschoten. Een extra kuisploeg is al eens langs gelopen om de straten te ontdoen van de sigarettenpeuken en ook de vuilkar heeft zijn werk gehad met de uitpuilende vuilbakken.

Ook in regenweer lopen de gamers door de straten. 
Klaas De Scheirder Ook in regenweer lopen de gamers door de straten.