"Vroeger deed ik het illegaal, nu is het mijn beroep"

NIEUWE WANDELROUTE LEIDT LANGS MOOISTE MUURSCHILDERINGEN

PJBA
Yvon Tordoir, die ooit als 12-jarige stiekem begon, maar nu hofleverancier is van de Berchemse street art, heeft zijn eigen graffitiroute. Vandaag wordt de 'Street Art Route' van Berchem voorgesteld. Deze stuurt inwoners langs de meest indrukwekkende publieke kunstwerken op gevels en muren van de Berchemse straten.

"Ik maakte mijn eerste muurschildering in 1998, op 12-jarige leeftijd. Al snel leerde ik met verf, borstels en spuitbussen te werken en ging ik 's nachts op pad om muurschilderingen te maken. Dat was illegaal, ja, maar ik ben nooit betrapt. Vandaag is het mijn beroep geworden en maak ik muurschilderingen bij iedereen die er om vraagt", vertelt Yvon Tordoir (31).

Nog enkele voorbeelden van de vele muurschilderingen langs de Street Art Route.
Klaas De Scheirder Nog enkele voorbeelden van de vele muurschilderingen langs de Street Art Route.

Legale muren

Na zijn middelbare school volgde hij een opleiding Grafische Vormgeving, maar de liefde voor graffiti liet hem niet los. "Ik leerde stilaan andere graffitikunstenaars kennen en ontdekte dat er in Antwerpen ook legale muren waren die we vrij en onbeperkt mochten beschilderen."


Zoals in de Krugerstraat op Zurenborg bijvoorbeeld. Of aan het station van Berchem en aan zwembad Groenen Hoek. Die twaalf legale muren zijn nu opgenomen in een nieuwe 'street art wandelroute' door Berchem. Die leidt de bezoekers langs kunstwerken in de meest uiteenlopende stijlen. "Er huist veel creatief talent in Berchem en daar zijn we trots op. Heel wat kunstenaars zijn de afgelopen jaren aan de slag gegaan in het district", weet districtsvoorzitter Evi Van Der Planken. "De kaart met de route verdelen we gratis in openbare plekken, zoals jeugdcentra, sportclubs of in de bibliotheek."

Ook dit is graffiti.
Klaas De Scheirder Ook dit is graffiti.

Antwerp Six

Yvon Tordoir, beter bekend onder zijn artiestennaam Rise One, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de street art-gemeenschap in Berchem. In 2000 richtte hij Aerosol Kings op, een collectief van zes straatkunstenaars. Al snel kregen ze de bijnaam The Antwerp Six, als knipoog naar de zes legendarische mode-ontwerpers die Antwerpen in de jaren '80 op de wereldkaart hebben gezet. "De Aerosol Kings hebben een eigen stijl ontwikkeld, met de focus op zowel typografische als figuratieve elementen. Samen maken we kunstwerken, zowel voor de straten als bij mensen thuis. Daarnaast organiseren we ook workshops voor jonge, beginnende kunstenaars."

Yvon 'Rise One' Tordoir met achter zich enkele beschilderde gevels in de Uitbreidingstraat/Vlijtstraat.
Klaas De Scheirder Yvon 'Rise One' Tordoir met achter zich enkele beschilderde gevels in de Uitbreidingstraat/Vlijtstraat.

Festival

Diezelfde Aerosol Kings hebben in 2014 het project Meeting of Styles in Antwerpen geïntroduceerd. Het concept ontstond in Duitsland met als doel graffitikunst in de kijker te zetten. De naam van het festival verwijst naar de samenkomst van verschillende kunstenaars met elk hun eigen stijl. Tijdens het evenement beschilderen topartiesten de muren van de stad. Berchem biedt drieduizend vierkante meter aan 120 kunstenaars aan om de muren van de Krugerstraat, Minkelersstraat en Uitbreidingstraat op te fleuren. Deze zomer vindt Meeting Of Styles plaats in het laatste weekend van augustus. "Tijdens die drie dagen komen kunstenaars uit alle hoeken van de wereld naar Antwerpen. Ze komen samenwerken, wat een verrassend resultaat zal geven."

Klaas De Scheirder