Aspergeautomaat op Staatsbaan

Fré Van den Broeck van café Oud Becquevoort, Sofie Maris en Luc Laurijsen van Aspergehoeve Lavrijsen bij de automaat. 
Foto Baert Fré Van den Broeck van café Oud Becquevoort, Sofie Maris en Luc Laurijsen van Aspergehoeve Lavrijsen bij de automaat. 
Op de Staatsbaan aan café Oud Becquevoort kan je kennis maken met een nieuw fenomeen: de aspergeautomaat. Daarin vind je verse witte asperges, geschilde asperges, aspergesoep en verschillende sauzen.

De asperges zijn afkomstig uit de Aspergehoeve Lavrijsen uit Herk-De-Stad. "Wij zijn al 25 jaar bezig met het rechtstreeks verkopen van asperges aan onze klanten", vertelt Sofie Maris, die samen met haar man René Lavrijsen de aspergehoeve uitbaat. "We wilden een nieuwe manier uitproberen om rechtstreeks bij de klanten te geraken. Aardbei- en aardappelautomaten zijn intussen al meer en meer te zien, maar een aspergeautomaat zie je nog bijna nergens, behalve dan in de streek rond Kinrooi in Limburg. Zeker niet in het Hageland."


De locatie op de Staatsbaan, de as tussen Bekkevoort en Tielt-Winge is goed. "De automaat staat hier nu een maand. Er komt hier veel volk voorbij. We merken ook wel een stijgende populariteit van de asperges, vooral bij jonge gezinnen. Om de twee dagen vullen we de automaat bij." Het aspergeseizoen loopt bijna ten einde. Daarna evalueren Sofie en haar man of het de moeite is om volgend jaar nog eens een aspergeautomaat neer te planten. (SDB)