Schilder vertaalt kindertekeningen in gigantische muurschildering

BART PEETERS ZET ZONDAG DEUREN ATELIER OPEN VOOR DAG VAN DE AMBACHTEN

Grafisch schilder Bart Peeters met het boekje 'De vliegende dino', dat hij en zijn zoon Filip maakten. Op basis van de tekeningen van de toen 6-jarige Filip maakt Bart nu de muurschildering in zijn atelier.
Bollen Grafisch schilder Bart Peeters met het boekje 'De vliegende dino', dat hij en zijn zoon Filip maakten. Op basis van de tekeningen van de toen 6-jarige Filip maakt Bart nu de muurschildering in zijn atelier.
Grafisch schilder Bart Peeters maakt naar aanleiding van Dag van de Ambachten op 27 november een gigantische muurschildering in zijn atelier. Bijzonder hieraan is dat hij de tekeningen van zijn 6-jarige zoon gebruikt als leidraad. Hij klaart de klus bovendien met slechts drie kleine penseeltjes. Zondag kan het grote publiek het resultaat bewonderen.

De muurschildering in acrylverf komt uit het kinderboek 'De vliegende dino', dat Peeters en zijn zoon Filip hebben gemaakt. "Hij was toen zes jaar. Hij maakte de tekeningen en ik kleurde ze in. Voor zijn zevende verjaardag had ik het boekje zelf gedrukt in een oplage van twintig stuks. De exemplaren zijn verdeeld onder de familie. Filip was gefascineerd door de prehistorie en tekende dinosauriërs. Hij is nu 18. Geen wonder dat hij archeologie is gaan studeren. Mijn dochter Charlotte is 12. Zij is ook heel artistiek, maar dan in muziek en toneel. Ikzelf ben altijd een tekenaar geweest."

Ondanks dat Bart steeds grote oppervlakten vult, gebruikt hij slechte drie fijne penseeltjes.
Bollen Ondanks dat Bart steeds grote oppervlakten vult, gebruikt hij slechte drie fijne penseeltjes.

Oude liefde

Peeters is grafisch ontwerper van opleiding, maar ging na zijn studies werken in een fotowinkel, waar hij twintig jaar verkoper was. "Fotografie boeit me, maar met de jaren kwam er steeds meer multimedia bij de job kijken, waardoor ik nu terugkeer naar mij oude liefde. Reclametekenen gebeurt vandaag met de computer, maar in mijn tijd was het nog met verf op panelen te doen. Je moest diverse lettertypes onder de knie krijgen. Het is een oude ambacht geworden, dat ik wil blijven beoefenen."

Geen paintbrush

Peeters schildert op grote oppervlakken, op muren en canvas, maar gebruikt desondanks alleen een paar kleine penselen. Er komt dus geen paintbrush bij kijken. "Voor grote vlakken in egale kleur gebruik ik wel een rollertje. Je hebt een vaste hand nodig om de randjes naadjes af te lijnen."


In juli van dit jaar is Peeters gestart als zelfstandige schilder. Zijn eerste grote project was een muurschildering in een privémuseum. "Een gigantisch logo van een vrachtwagenmerk. Er zaten 38 manuren in. Een kale bedrijfsmuur krijgt meer cachet als het logo van de firma erop staat."

Keuken tot slaapkamer

Peeters stelt zijn vaste schildershand ter beschikking aan bedrijven, maar ook aan particulieren. Bij mensen thuis schilderde hij al slogans op de muren. "Een muurschildering hoeft niet altijd in een kinderkamer te verschijnen. Ons eerste huis in Baal heb ik helemaal beschilderd achtergelaten, van de keuken tot de slaapkamer. Het meisje dat mijn huis kocht heeft de schilderingen allemaal laten staan." Ook in zijn huidige woning in Begijnendijk heeft Peeters de woon- en werkkamer beschilderd met stripfiguren.


Grafische kunstenaars halen tegenwoordig de mosterd bij kindertekeningen. "Uit een kinderhand komst de meeste pure vorm van kunst", zegt Peeters. "Een kind tekent onbevangen. In enkele lijnen zet het de essentie neer. Graffiti en 3D-animatie vind ik heel knap, maar een kindertekening raakt nooit uit de mode. In mijn atelier hangt een blijvende handtekening van mijn zoon."


De Dag van de Ambachten gaat door op zondag 27 november. De verschillende deelnemers staan op www.dagvandeambachten.be Peeters stelt die dag ook een kast tentoon die hij beschilderde met de stripfiguur Otto, van Frodo De Decker. Info over het bedrijf van Peeters vind je op www.bpprojecten.be.