Huisarts verwijst door naar beweegcoach

Coach Ricky Nijs gooit alvast de spieren los tijdens de beweegnamiddag in Betekom.
Foto Tom Van De Weyer Coach Ricky Nijs gooit alvast de spieren los tijdens de beweegnamiddag in Betekom.
In Aarschot en Begijnendijk kan je huisarts je doorverwijzen naar een 'beweegcoach' als je nood hebt aan een actiever leven. 'Bewegen op verwijzing' is een Vlaams project om mensen aan te zetten wat meer te bewegen.

"De beweegcoaches zijn er niet enkel voor senioren", zegt Kim Van der Auwera, van het LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk). "Iedereen die om medische redenen wat meer lichaamsbeweging kan gebruiken, worden mee betrokken. De deelnemers hoeven niet noodzakelijk aan sport te doen. Het is evenmin een werving voor sportclubs. Dikwijls volstaat wandelen of fietsen. De moeilijkste stap is die van de zetel naar de voordeur."

Op doktersadvies

"Huisartsen geven vaak het advies om wat actiever te zijn. Toch laten veel mensen het hoofd hangen. Als ze eenmaal een coach toegewezen krijgen die hen motiveert, wordt de stap sneller gezet."


De coaches zijn Ann Heremans in Aarschot en Ricky Nijs in Begijnendijk. "Op basis van de brief van de huisarts, bespreek ik met de deelnemer welke oefeningen geschikt zijn", zegt Ricky. "Het hangt af van de interesses en de fysieke mogelijkheden. De beweging kan apart gebeuren of in groep. Eventueel betrek ik er een sportvereniging bij waar ze voor hun oefeningen terecht kunnen. Ikzelf doe niet mee, maar geef enkel advies."


De prijs is 20 euro voor een uur individuele coaching. Het is gratis voor wie recht heeft op een verhoogde uitkering. Na maximaal zeven uur begeleiding zou de deelnemer zelf de weg moeten gevonden hebben naar regelmatig bewegen. "Al was het maar dat je voortaan de fiets neemt naar de bakker of elke dag een ommetje maakt", zegt Van der Auwera. "Vooral mensen die het sociaal wat moeilijker hebben komen zo in contact met anderen."


In Leuven had 'Bewegen op verwijzing' succes. Minister Jo Vandeurzen van Volksgezondheid wil het project uitbreiden naar heel Vlaanderen. De stadsbesturen van Aarschot en Begijnendijk, hun diensten Sport en Welzijn en OCMW's zetten er samen hun schouders onder. Info op www.bewegenopverwijzing.be . (VDWT)