Ga naar de mobiele website
^ Top

Hagelandse bibs blijven voorlopig open

GEMEENTEN NIET LANGER VERPLICHT OM BIBLIOTHEEK TE HEBBEN

De Hagelandse bibs blijven (voorlopig) open.
Foto Photo News De Hagelandse bibs blijven (voorlopig) open.
Vlaamse gemeentes zijn vanaf 2016 niet meer verplicht om geld te investeren in de plaatselijke bibliotheek. Daarmee maakt Vlaanderen komaf met het decreet uit 1978 dat elke gemeente verplicht een bibliotheek moet hebben. Toch blijven de Hagelandse bibliotheken voorlopig open. De gemeentebesturen blijven geloven in het bestaan van de bibliotheek, al zijn er wel op veel plaatsen besparingen merkbaar.

In de bibliotheek van Diest voelen ze de besparingsbui al een tijdje hangen. "Er was al lang sprake van dat we minder subsidies zouden krijgen", zegt bibliothecaris Guido Arnauts. "Dat uitte zich in de sluiting van de uitleenposten in de deelgemeentes. Maar een sluiting van de bib? Dat zit er niet in. Onze relevantie blijft wel groot genoeg om het voortbestaan te garanderen. Er komen wekelijks nog 85 klassen naar onze bibliotheek."


Hetzelfde verhaal horen we in Tienen. Ook daar moesten uitleenposten de deuren sluiten, maar de hoofdbibliotheek op de Grote Markt moet openblijven. "De bib in Tienen heeft nog meer dan 6.300 ontleners", zegt Schepen van Cultuur Wim Bergé (CD&V). "De bib is niet meer alleen de plaats waar je boeken kan ontlenen. Het is ook een sociale ontmoetingsplaats. Al zal er wel meer samenwerking komen tussen bibliotheken. Vooral de kleinere gemeentes zullen het moeilijk krijgen."

Onderhuidse besparing

Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V) vreest dat de maatregel van de Vlaamse regering een nieuwe onderhuidse besparing is. "We hebben al 10 procent bespaard op cultuur. Als we minder financiële middelen krijgen van Vlaanderen, zal dat gevolgen hebben voor onze bib", zegt hij bezorgd. In andere gemeentes is dat al zo. In Tielt-Winge wil de bib de kosten dekken door lidgeld te vragen en de ontlening van dvd's duurder te maken. Ook de bib van Bekkevoort bespaart, maar dan vooral op evenementen, zegt de bevoegde schepen Wouter Lenaerts (CD&V). Toch gaat nergens de stem op om de deuren definitief te sluiten.


Maar niet overal is het al besparingen wat de klok slaat. Zeker niet in Boutersem, waar de bib een enorm succes is.

Bib is succesverhaal

"In 2014 waren er 97.000 ontleningen. Dat betekent dat er gemiddeld per inwoner meer dan tien ontleningen per jaar zijn. Fenomenaal. Zo een succesverhaal willen we natuurlijk behouden", zegt schepen van Cultuur Chris Vervliet (CD&V).


Ook in Landen blijft het bestuur investeren in de werking van de bib. "Binnenkort gaan we de bibliotheek verbouwen. De bibliotheek zal in oppervlakte verdubbelen en wordt het epicentrum van de cultuursite", zegt schepen van Cultuur Bart Jan Devos (N-VA).


Ook in Aarschot zien ze het, ondanks de besparingen, nog steeds groots. "Wij willen investeren in een systeem dat baliemedewerkers vervangt en zelf boeken uit de rekken neemt," zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V).Meld een bug