Gemeente plant camerabewaking bij glasbollen

MOBIELE CAMERA'S MOETEN SLUIKSTORTERS AFSCHRIKKEN

De glasbollen met zwerfvuil in de Pastoor Pitetlaan.
Foto RV De glasbollen met zwerfvuil in de Pastoor Pitetlaan.
De gemeente wil mobiele camera's plaatsen bij glasbollen om sluikstorten te ontmoedigen. Begijnendijk is één van de eerste gemeenten die inpikt op het aanbod van Ecowerf voor camerabewaking. "Voorlopig zouden we één camera willen huren die afwisselend op verschillende sites wordt gehangen", zegt burgemeester Willy Michiels (MGB).

"Sluikstorten is al tien jaar een probleem in onze gemeente", zegt Michiels. "Vooral aan de Bieheidebos in de Dorpsstraat en op het kruispunt van de Sleutelbaan met de Haltestraat vinden we veel afval naast de glasbollen. Ook aan sporthal De Tumkens komt het voor."


De borden met de waarschuwing dat sluikstort een boete oplevert van 800 euro, maken weinig indruk. "Het gebeurt vooral 's nachts en 's avonds, wanneer er geen sociale controle is", zegt Michiels. "In al die jaren zijn hooguit drie boetes uitgeschreven voor daders die betrapt werden."

Ontradend effect

"Sinds er in de Vijverstraat een kledingcontainer naast de glasbollen staat, is ook daar een probleem met zwerfvuil", weet raadslid Roger Verduyckt (Samen). "Vorige week stonden er verschillende vuilniszakken en appelsienkistjes met rommel. Soms ligt er ook aardewerk en oud speelgoed. De aanwezigheid van camera's heeft hopelijk een ontradend effect. De gemeente zou een bewustwordingscampagne moeten lanceren en mensen erop wijzen dat die camera's er voortaan zullen staan."

Proefperiode

De gemeenteraad keurde het voorstel goed, al had raadslid Steven Vermeulen (Leef) zijn twijfels. "Camera's hangen zonder een actief beleid is wellicht niet repressief genoeg. De beelden laten wel zien wie er allemaal aan de glasbollen passeert, maar kan je er ook daders mee identificeren? Graag zouden we na een proefperiode een evaluatie krijgen."


"De beelden worden bekeken door een gemachtigd ambtenaar van Ecowerf, samen met de politie. Die zal bij herkenning van de dader of een nummerplaat een pv of GAS-boete opmaken", zegt Michiels. "Op basis van het aantal inschreven gemeenten wordt bepaald hoeveel camera's er verdeeld worden en voor hoe lang. Wij zouden graag één mobiele camera huren, die we installeren naargelang de plaats waar het nodig is. Zo'n toestel kost 500 euro per week."


"Van de 300 glasbolsites die Ecowerf beheert in Vlaanderen zijn er zo'n 50 waar zwerfvuil een hardnekkig probleem is", zegt Jos Artois, woordvoerder van Ecowerf. "Begijnendijk is één van de eerste gemeenten die meedoen. Tot eind september kunnen andere gemeenten intekenen op het project. Begin volgend jaar worden de eerste camera's verdeeld."