Fietseling wordt opgedoekt

BEGIJNENDIJK DENKT NA OVER KLEINSCHALIGER EVENEMENT

Bekende Vlamingen Ben Rottiers, Jef De Smedt en Zohra waren present op de laatste editie van de Fietseling, op 13 augustus.
Foto Bollen Bekende Vlamingen Ben Rottiers, Jef De Smedt en Zohra waren present op de laatste editie van de Fietseling, op 13 augustus.
De Fietseling kent volgend jaar geen dertigste editie. De vijf organiserende gemeenten stoppen met het recreatieve fietsevenement. "De Fietseling trok met de jaren steeds minder deelnemers. Bovendien was het concept verouderd", klinkt het. Begijnendijk houdt vast aan het evenement en organiseert volgende zomer een kleine Fietseling, samen met buurgemeente Herselt.

"De Fietseling begon in 1988 met als opdracht de bevolking recreatief op de fiets te krijgen", zegt Kris Peetermans (Open Vld), schepen van Sport in Scherpenheuvel. "In die tijd was er behoefte aan zo'n groot evenement. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel recreatieve sportmanifestaties. De Fietseling was in dat aanbod minder populair aan het worden. Zelfs als het mooi weer was, zagen we steeds minder betalende deelnemers."

De laatste editie, op 13 augustus, trok 8.000 fietsers. Dat is aanzienlijk lager dan de 12.000 deelnemers tijdens de hoogdagen van het evenement. "De Fietseling is toe aan vernieuwing", klonk het toen eensgezind.

"Het moet een familiehappening worden. Naast het fietsen willen we de komende jaren veel randanimatie aanbieden om volk te trekken." Al was niet iedereen het eens over dat laatste.

Geen inspanningen

Geruchten gingen de ronde dat sommigen uit de organisatie wilden stappen omdat niet alle gemeenten dezelfde inspanningen zouden willen leveren. Tessenderlo had zich in 2015 al teruggetrokken.

Het organisatiecomité van de vijf overgebleven gemeenten - Aarschot, Begijnendijk, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Herselt - heeft in beraad besloten de stekker er alsnog uit te trekken. "De afzonderlijke sportdiensten gaan bekijken of ze volgende zomer elk een alternatief evenement houden", zegt Aarschots schepen van Sport, Geert Schellens (sp.a).

Met name Begijnendijk vindt het erg jammer dat de Fietseling wordt opgedoekt. "Volgende zomer in augustus organiseren wij onze eigen, kleinschalige Fietseling. We sluiten hierover een akkoord met onze buur Herselt", zegt burgemeester Willy Michiels (MGB). "Mogelijk doen ook Heist-op-den-Berg of Tremelo mee. We beraden of de naam Fietseling behouden blijft."

De andere gemeenten laten nog in het midden of ze komen met een nieuwe gezamenlijke organisatie.