Crèche koopt reanimatietoestel

HUPSKADEE EEN VAN DE EERSTE KINDERDAGVERBLIJVEN MET DEFIBRILLATOR

Dave Noiron toont het reanimatietoestel aan Els Vercammen en Maarten Verckens van het kinderdagverblijf.
Baert Marc Dave Noiron toont het reanimatietoestel aan Els Vercammen en Maarten Verckens van het kinderdagverblijf.
Kinderdagverblijf Hupskadee in Begijnendijk installeert morgen een defibrillator, dat de verzorgenden kan bijstaan bij reanimaties van de kinderen of volwassenen. "Natuurlijk hopen we dat het nooit zo ver komt", zegt verantwoordelijke Els Vercammen.

In kinderdagverblijf Hupskadee in Begijnendijk krijgen alle verzorgenden jaarlijks een EHBO-cursus en een opleiding reanimatie. Nu koopt de crèche ook een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) dat het verzorgend personeel kan bijstaan, als er zich echt een levensbedreigende situatie voordoet. "Het toestel geeft gesproken instructies over welke handelingen we moeten uitvoeren als één van onze kindjes in een levensbedreigende situatie zit. Daarnaast kan het ook het hartritme bepalen van een patiëntje en kijken of er een stroomstoot nodig is", zegt de verantwoordelijke van het kinderdagverblijf Els Vercammen.


Daarmee is Hupskadee één van de eerste crèches in ons land die investeert in een AED-toestel. "Zo'n toestel hebben, is niet wettelijk verplicht in een kinderopvang. Maar wij wilden onze verantwoordelijkheid opnemen. EHBO-opleidingen zijn erg belangrijk voor onze werking en onze medewerkers krijgen jaarlijks een reanimatiecursus. We zien het toestel als een perfecte aanvulling op onze opleidingen. We zijn trots dat we deze beslissing genomen hebben."


"Als je hulp kan toedienen binnen de eerste drie minuten heeft het kind 70 procent meer kans op overleving", zegt Dave Noiron, de EHBO-instructeur voor Hupskadee. "Voor de kinderen is er geen gevaar. Het toestel is speciaal gemaakt om lichtere shocks te kunnen toedienen", weet hij.


Ook urgentiearts Jan Beirnaert van het regionaal ziekenhuis uit Tienen reageert positief op het initiatief van het dagverblijf. "Het toestel kan door elke leek gebruikt worden en dus een hulp zijn bij vroegtijdige reanimatie in afwachting van professionele hulp", zegt de arts. "Het voordeel van een AED-toestel is dat het gesproken instructies geeft en zegt wat je moet doen. Vroegtijdige defibrillatie of hartmassage bepaalt immers mee de overleving van de patiënt."


"Natuurlijk hopen we dat we het toestel nooit moeten gebruiken en dat het wanddecoratie blijft", reageert Els van Hupskadee. "Onze medewerkers staan er ook zelden alleen voor, er is altijd wel iemand in de buurt die kan helpen."


"Het gaat niet om de angstaanjagende groene toestellen, die je vaak ziet hangen in openbare plaatsen. We kozen voor een modern toestel in het wit", aldus leidinggevende Els.


Donderdag organiseert de crèche een eerste infosessie voor ouders die geïnteresseerd zijn hoe het toestel werkt en wie meer uitleg wil over EHBO in het algemeen.

Een voorbeeld van de defibrillator die vanaf morgen in de kribbe zal hangen.
metis Een voorbeeld van de defibrillator die vanaf morgen in de kribbe zal hangen.