Ga naar de mobiele website
^ Top

Brug met tolhuisje ingehuldigd als derde ontmoetingsplaats

Het gemeentebestuur en de ontwerpers bij het tolhuisje.
Foto VDWT Het gemeentebestuur en de ontwerpers bij het tolhuisje.

De brug met het tolhuisje, de derde van vijf 'Demerpoorten' is ingehuldigd door Monique Swinnen en het bestuur van Begijnendijk.


De weerszijden van de brug in Betekom zijn bekleed met platen cortenstaal, waaruit cirkels zijn gesneden. In hetzelfde materiaal is een tolhuisje bijgebouwd. Hiervoor lieten de ontwerpers Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven zich inspireren door de lokale geschiedenis.


" Indertijd heeft naast de brug een echt tolhuisje gestaan. De heren van het naburige kasteel heften belasting op de schepen die langs vaarden."


"Het eindresultaat is mooier geworden dan de tekeningen op computer", zeggen Tuerlinckx en Vangodtsenhoven. Ze zijn al maanden voltijds bezig met de uitwerking van de vijf ontmoetingsplekken aan de oevers van de Demer. "Lasertek uit Mechelen heeft het laswerk gedaan, wij hebben de brug geplaatst. In de leuning worden nu nog ledlampjes aangebracht. In het donker geeft dat een sfeerrijke gloed en weerspiegeling op het water. Het is een mooie stopplaats voor fietsers. Hier worden vast veel selfies gemaakt." Later dit jaar komen in Diest nog zitbanken en in Werchter een zwevend pad. (VDWT)

Meer over


Meld een bug