Begijnendijk wil doorgedreven samenwerken met Tremelo met oog op latere fusie

Begijnendijk start als aanloop naar een mogelijke fusie een doorgedreven samenwerking met Tremelo, al was het maar om een verplichte fusie met Aarschot te vermijden. Hierover waren de raadsleden het maandag roerend eens tijdens een debat in de gemeenteraad.

Voor een onmiddellijke fusie met Tremelo bestaat nog te veel aarzeling, maar een fusie op middenlange termijn wint stilaan draagvlak. Steven Vermeulen (Leef!), voorzitter van de stuurgroep kwam maandag met alle raadsleden overleggen.


"Laten we vanaf 2018 beginnen met de samenwerking voor te bereiden", stelde burgemeester Willy Michiels (MGB) voor. "We beginnen met een gezamenlijk politiereglement en aankoopbeleid te bepalen. Mocht het ooit tot een verplichte fusie komen, kunnen we niet meer om Tremelo heen."

Verplichte fusies

Begijnendijk wil tegen elke prijs voorkomen dat het na 2025 geen vrije partnerkeuze meer heeft en aan Aarschot wordt gekoppeld.


"De verplichte fusies zullen opgelegd worden volgens arrondissement", waarschuwt Vermeulen. "Begijnendijk wordt dan zeker bij Tielt-Winge en Aarschot gevoegd. Die laatste wilde overigens nooit met ons rond de tafel zitten."

Ander politiek landschap?

Enkel oud-burgemeester Roger Verduyckt (Samen) voelt wel iets voor een samenwerking met Aarschot. Hij pleit als enige om nog geen actie te ondernemen. "Laat ons niet te hard van stapel lopen en die verplichte fusie afwachten", aldus Verduyckt. "Wie weet hoe ziet het politieke landschap eruit na de verkiezingen volgend jaar. Misschien wil Aarschot alsnog met ons praten."


De andere oppositiepartij N-VA treedt echter burgemeester Michiels bij en wil met Tremelo duidelijke afspraken maken over gezamenlijke aankopen, zoals voor een veegmachine.


Donderdag gaat een delegatie van de Begijnendijkse raadsleden naar de gemeenteraad van Tremelo. Daar luisteren de beide fusiekandidaten naar het studiebureau BDO, dat het voortraject van de fusie komt presenteren.


(VDWT)