"Ontwikkeling De Sleutel wordt al jaren tegengewerkt"

Greenleaf steekt schuld van lange wachten op gemeente

“De ontwikkeling van de vroegere terreinen van brouwerij De Sleutel wordt al dertig jaar tegengewerkt door het gemeentebestuur.” Dat zegt afgevaardigd bestuurder en mede-eigenaar van de terreinen Frans Van de Velde van Greenleaf. De beloofde subsidies voor de sanering zijn nooit uitbetaald. Het is de bedoeling om op het 2 ha grote terrein een residentieel woonproject te realiseren met cafetaria, restaurant én brouwerijmuseum.

Frans Van De Velde van Greenleaf.
Geert Mertens Frans Van De Velde van Greenleaf.

Enkele jaren geleden, in 2015, zag het er goed uit. De site werd een brownfieldproject waardoor de sanering op subsidies kon rekenen. Van de Velde mocht zijn sociale woningbouwproject op het gemeentehuis voorstellen. “Iedereen was laaiend”, zegt hij.

Dat enthousiasme was geen lang leven beschoren. Het project kreeg opeens tegenkanting vanuit alle hoeken. Ondertussen wordt verder gewerkt aan een nieuw dossier. “Uniek voor onze regio”, weet de man. “Een bouwfirma en architectenbureau tekent op dit ogenblik, met ondersteuning van meerdere specialisten, een plan uit. Er komt een residentieel woonproject. Het zal opengesteld worden voor alle lagen van de bevolking: jongeren, jonge gezinnen, alleenstaanden én ouderen. 24 uur op 24 zal er verpleegkundige hulp worden aangeboden.”

“Daarnaast wil ik er een doorlopende tentoonstelling over de brouwerij De Sleutel realiseren”, voegt hij eraan toe. “Ik heb nog heel wat materiaal in mijn bezit, zelfs een oude brouwketel. Eén van de vroegere bieren van de brouwerij is nu nog steeds op de markt: Tempelier. In het complex zal plaats zijn voor een polyvalente belevingszaal. In een tweede fase komt er eveneens een zorgcentrum voor de opvang van personen die, door omstandigheden, zonder zorg komen te vallen. Dit was het oorspronkelijke idee waarbij de burgemeester in aanvang aanwijzingen voor gaf.”

Een flesje Tempelier uit de jaren zeventig, uit de collectie voor het museum.
Geert Mertens Een flesje Tempelier uit de jaren zeventig, uit de collectie voor het museum.

Greenleaf saneerde het terrein op eigen kosten. “Na vijf jaar is de sanering volledig beëindigd en conform verklaard door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)”, zucht hij. “Alleen, wij hebben nooit een vergoeding uitbetaald gekregen. We gaan het gemeentebestuur de vraag stellen waar de tussenkomst is gebleven.”

Het terrein was helemaal opgekuist maar ondertussen ligt het vol materiaal van de wegenwerken. “Niet onze schuld”, zegt hij. “Wij hebben nooit de toelating gegeven om onze eigendom te gebruiken. Dat is gebeurd door het gemeentebestuur. De nieuwe wegenis voldoet ook niet aan de regels van de kunst. Er is geen riolering voorzien en dus kunnen de dakafvoeren van de toekomstige woningen niet aangesloten worden.”

Ook het verkeerslicht slaat heel slecht opgesteld. “Automobilisten rijden het gewoon voorbij terwijl veel werknemers van textielwasserij Atomic de straat moeten oversteken.”

Het project kan Betekom nochtans een nieuw elan geven. “De site ligt pal tegenover de kerk, in het hartje van Betekom. Op die manier kan het centrum van Betekom in deze richting uitbreiden.”

“Zonder ons was er geen brownfieldproject en kon de site niet ontwikkeld worden”, reageert burgemeester Willy Michiels (MGB). “De subsidies komen ook niet van de gemeente én moet de gemeente niet aanvragen. OVAM keert de subsidies uit. Wat betreft de rommel op het terrein moet er maar klacht ingediend worden door de eigenaar. We hebben al een klacht ontvangen van een sluikstort op een nabijgelegen terrein.”

Het gemeentebestuur zegt het dossier zeker niet tegen te werken. “Maar het moet natuurlijk passen binnen de regelgeving maar we willen ook zo snel mogelijk een ontwikkeling zien.”




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christophe Ieven

    Dit is wel zeer éénzijdige berichtgeving. U vermeldt niet dat het oorspronkelijke project valt onder het goedegekeurde RUP "Brouwerij de Sleutel", maar niet dat dit project megalomane proporties aanneemt in de voorziening van hoogbouw tot 4-5 verdiepen en meteen ook een naastliggend perceel met als huidige bestemming "park" volledig vol bouwt.