Nog eens 52 serviceflats op komst

DEELGEMEENTE WORDT KOPLOPER MET NU AL 153 WOONEENHEDEN

Op de voormalige Volvo-site wordt druk gewerkt.
Foto Mozkito Op de voormalige Volvo-site wordt druk gewerkt.
Op de voormalige Volvo-site, op de grens van Alsemberg en Rode, bouwt ontwikkelaar Brody 52 assistentiewoningen. Zes jaar geleden telde Alsemberg geen enkele serviceflat, maar wanneer Residentie Arthur klaar is, komt de teller op 153 te staan. "Alsemberg is een ideale plek om op latere leeftijd te wonen", klinkt het.

Het eerste serviceflatcomplex in Alsemberg opende in 2011 de deuren op het Winderickxplein. Het project, dat de naam IUVO kreeg, telt 59 flats. Vorig jaar werden de 42 assistentiewoningen van woonzorgproject Qaly geopend op de hoek van de Alsembergsesteenweg en Beukenbosstraat, en nu werd het startschot gegeven voor de verkoop van nog eens 52 serviceflats op de oude Volvo-site aan de Hallesteenweg. Ontwikkelaar Brody liet de verkoop over aan Macnash, en daar verwachten ze geen problemen om nieuwe eigenaars te vinden. "Afgelopen weekend hadden we al veertig geïnteresseerde koppels en singles", zegt zaakvoerder Lander Van der Velden. "Enkele mensen namen zelfs al een optie. De vraag naar assistentiewoningen blijft. Tegen 2030 zal een kwart van de bevolking 65-plusser zijn en in 2050 is dat de helft. Er is dus een markt voor."


Dat de assistentiewoningen net in Alsemberg als paddestoelen uit de grond schieten, hoeft ook al niet te verbazen. "Voor veel geïnteresseerden is het belangrijk dat ze vanuit hun assistentiewoning vlot de winkel kunnen bereiken", zegt Van der Velden. "En het winkelaanbod in het centrum van het dorp is groter dan in andere deelgemeenten."


Van der Velden verwacht evenwel niet dat Alsemberg door de bouw van de extra assistentiewoningen plots een slaapdorp vol senioren zal worden. "Vergis je niet", zegt hij. "Een assistentiewoning is er vooral voor 65-plussers, maar ook mensen van 55 jaar kunnen er wonen. Senioren gaan vandaag de dag graag op stap en nemen deel aan het sociaal leven. Er is hier op dezelfde site nog een ander woonproject dat dan weer op een jongere doelgroep mikt. Op de hele site worden dus woningen aan een breed publiek aangeboden."

Grote nood aan zorg

Ook burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) van Beersel vindt niet dat er te veel assistentiewoningen in Alsemberg en omgeving staan. "Er is een behoefte", zegt Vandaele. "En ik ga ervan uit dat privé-ontwikkelaars ook hun huiswerk maken, en dus een onderzoek uitvoeren voor ze dergelijke projecten realiseren. We weten allemaal dat de vergrijzing alleen maar toeneemt. De nood aan zorg is groot, zeker in onze streek. Ik heb er dus geen probleem mee dat er hier zoveel serviceflats gebouwd worden. Dit project zal nu op grondgebied van Sint-Genesius-Rode gebouwd worden, maar zal zich inderdaad in de buurt van Alsemberg-centrum bevinden. Jong en oud woont ook graag in die deelgemeente. Dat heeft niet alleen te maken met de winkels in het centrum, maar ook met de nabijheid van CC de Meent, de bibliotheek, en scholen zoals De Springveer en Sint-Victor."