Gemeente zkt. zonneceldonors

GEMEENTEBESTUUR WIL INWONERS OVERTUIGEN GROENE ENERGIE TE KIEZEN

Het gemeentebestuur lanceert samen met de mensen van Pajopower, studiebureau Zero Emission Solution en de provincie Vlaams-Brabant de campagne 'Beersel Wekt Op' die niet toevallig in de Zonnelaan in Alsemberg werd voorgesteld.
Foto Mozkito Het gemeentebestuur lanceert samen met de mensen van Pajopower, studiebureau Zero Emission Solution en de provincie Vlaams-Brabant de campagne 'Beersel Wekt Op' die niet toevallig in de Zonnelaan in Alsemberg werd voorgesteld.
Beersel is goed op weg om de groenste gemeente van de provincie te worden. Nadat schepen van Energie Veerle Leroy (Groen) de inwoners eerder al warm maakte om hun daken te isoleren, wil ze nu dat zoveel mogelijk mensen zonnepanelen plaatsen. "Wie geen plaats heeft kan 'zonneceldonor' worden: een unicum in Vlaanderen", aldus Leroy.

Schepen Veerle Leroy breekt een lans voor groene energie en haalt er de cijfers bij om aan te tonen dat er iets moet gebeuren. "In 2011 produceerde de huishoudens 39 procent van de CO2-uitstoot in onze gemeente", zegt Leroy. "Aardgas blijkt de grootste vervuiler, gevolgd door stookolie. Ook de Brusselse Ring veroorzaakt een derde van uitstoot."


Het gemeentebestuur zette eerder al de inwoners van deelgemeente Lot aan om hun daken te isoleren. Nu wordt 'Beersel wekt op' gelanceerd. Leroy wil de Beerselaars massaal aan de zonne-energie krijgen. Het startschot van de campagne werd niet toevallig in de Zonnelaan in Alsemberg gegeven. De naam van de straat in de villawijk was niet de enige reden. "Hier staan heel wat woningen met daken waar zonnepanelen perfect kunnen", zegt Leroy. "Toch zien we hier vandaag maar één dak vol liggen. En dat terwijl een gemiddeld gezin de investering al na 7 jaar kan terugverdienen. In de gemeente zijn er 573 installaties: dat is minder dan 1 op 16 huishoudens. Als we de belofte willen waarmaken om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent te doen dalen, moeten we nu inzetten op zonne-energie."

'Zon zoekt dak'

Ook wie geen geschikt dak heeft, kan zijn steentje bijdragen. Zo is er 'Zon zoekt dak' waarbij via burgercoöperatieve Pajopower geïnvesteerd kan worden in zonne-energie op andermans dak. "Met Google Earth hebben we al een dertigtal daken gevonden die in aanmerking komen", zegt Alex Polfliet van studiebureau Zero Emission Solutions. "We willen de eigenaars nu overtuigen om mee te stappen in ons project. Het gaat dan meestal om bedrijven."


Verder heeft de schepen ook gedacht aan de mensen voor wie zonne-energie te duur is. "Daarvoor hebben we de zonneceldonoren bedacht", zegt Leroy. "Er zijn ook heel wat inwoners die het op winteravonden met amper één peertje en zonder verwarming moeten stellen. Een zonneceldonor kan dan voor 5 euro een zonnecel schenken. Daar kunnen we dan een pakket energie mee financieren in de huurprijs van sociale woningen. We gaan samenwerken met Woonpunt Zennevallei en het OCMW om zo wat te doen aan de energie-armoede."


Online is er intussen ook al een zonnekaart te vinden waarop iedereen kan zien hoe efficiënt zonnepanelen op zijn of haar dak kunnen zijn. "Voor een gemiddeld gezin kost een installatie 5.000 euro", geeft Alex Polfliet nog mee. "Dat is een investering die na een paar jaar terugverdiend is. Het is een misvatting van veel mensen dat zonnepanelen zonder subsidies veel te duur zijn. Integendeel, de prijzen zijn echt gedaald."


Alle informatie over het project is te vinden op www.beerselwektop.be.