Drie kilometer nieuwe geluidsschermen langs Ring

Werken duren drie maanden en zullen 3,5 miljoen euro kosten

De geluidsschermen langs de Brusselse Ring zijn meer dan dertig jaar oud en moeten dringend vervangen worden.
Mozkito De geluidsschermen langs de Brusselse Ring zijn meer dan dertig jaar oud en moeten dringend vervangen worden.
De Beerselse gemeenteraad heeft woensdagavond de plaatsing van nieuwe geluidsschermen langs de Brusselse Ring goedgekeurd. Die komen er vanaf volgend jaar over een afstand van meer dan drie kilometer. En daar eindigt het niet: ook in Drogenbos worden nieuwe schermen geplaatst.

De huidige geluidsschermen langs de Brusselse Ring hebben hun beste tijd al even gehad. Ze zijn meer dan dertig jaar oud en op verschillende plaatsen ontbreken zelfs panelen. Het geluid van langsrijdend verkeer wordt dus amper nog gedempt. 

Enkele jaren geleden werden de eerste plannen gemaakt. Meteen werden ook metingen uitgevoerd op verschillende locaties langs de Ring. Enkel waar de hinder het grootst is, zouden nieuwe schermen komen. Intussen is dat allemaal achter de rug, en kan er eindelijk werk worden gemaakt van de plaatsing. “De totale kostprijs bedraagt 3,8 miljoen euro”, zegt Jeroen Tiebout, woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “De werken starten in de loop van volgend jaar. In totaal worden er schermen geplaatst over een afstand van 3,35 kilometer.” De hoogte van de schermen varieert van 3,5 tot 7 meter, al naargelang waar ze geplaatst worden.

Het Vlaams Gewest staat in voor de plaatsing van de geluidsschermen, maar de gemeentebesturen van Beersel en Drogenbos moeten wel financieel bijdragen. Daarom moest de gemeenteraad van Beersel zich er woensdagavond nog over buigen. De gemeente zal 303.975 euro ophoesten, exclusief btw. Voor Drogenbos is dat 18.906 euro, eveneens zonder btw. “Nieuwe geluidsschermen langs de Brusselse Ring zijn een goede zaak voor wie er in de buurt woont”, zegt Beersels burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). “Maar ik blijf het spijtig vinden dat wij als gemeentebestuur moeten opdraaien voor geluidsoverlast waar wij helemaal niet verantwoordelijk voor zijn.”

Het Vlaams Gewest liet eerder al weten dat de gemeenten moeten bijdragen omdat op geen enkele locatie langs het traject meer dan tachtig decibel gemeten werd. Eens die grens wel overschreden wordt, betaalt het Agentschap Wegen en Verkeer de volledige plaatsing, maar nu moeten Beersel en Drogenbos dus tien procent bijdragen. De inwoners uit onder andere Oud Dorp, Boterbergstraat, Henri Torleylaan, Kesterbeeklaan en Devillerstraat zal het allicht weinig kunnen schelen. Zij hopen vooral om vanaf volgend jaar minder geluidshinder te ondervinden van het voorbijrazende verkeer. De plaatsing van de schermen zal overigens drie maanden in beslag nemen.

Op sommige plaatsen langs de Ring ontbreken panelen in de muur van geluidsschermen.
Mozkito Op sommige plaatsen langs de Ring ontbreken panelen in de muur van geluidsschermen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.