Doodde man eigen broer na ruzie om erfenis?

Plaats in Lot waar het lijk gevonden werd
Mozkito Plaats in Lot waar het lijk gevonden werd
Valse start in het proces rond de dood van Yves De Bock. Het proces was voorzien voor deze week maar al na een halve dag moest het worden stopgezet. De twee getuigen die in de namiddag moesten verschijnen bleken niet opgeroepen te zijn geweest door het parket. Zelf ontkent verdachte Yves De Bock resoluut elke betrokkenheid, al wijzen veel elementen in zijn richting...

Het proces rond de dood van de burgerlijk ingenieur blijft slabakken. In de namiddag bleek dat het parket de twee getuigen die moesten verschijnen was ‘vergeten’  op te roepen. Ook bij de twee deskundigen die morgen moesten verschijnen was er hetzelfde probleem. Daarom werd het proces uitgesteld naar 19, 20 en 21 februari. Eerder moest de zaak al uitgesteld worden omdat het hele dossier van het Nederlands naar het Frans moest vertaald worden omdat de verdediging om een taalwijziging gevraagd had. 

Erfeniskwestie

Op een zonnige lentedag in april 2014 ontdekten enkele kinderen in een parkje langs de Kesterbeeklaan in Lot een lichaam dat in verregaande staat van ontbinding was. Het bleek om Yves De Bock (54) te gaan, een burgerlijk ingenieur uit Anderlecht die al twee weken vermist was. Zijn hoofd werd ingeslagen, waarna zijn lichaam gedumpt werd in het parkje. Al snel kregen de speurders broer Olivier (49) in het vizier. Anderhalf jaar eerder was hun vader overleden en het motief kon wel eens een erfeniskwestie zijn. De speurders menen dat Yves hem hierop had aangesproken met een hoogoplopende dodelijke ruzie tot gevolg. Uiteindelijk werd hij in juli 2014 aangehouden door de onderzoeksrechter, maar in mei 2015 werd hij onder elektronisch toezicht geplaatst. Hij kon maandagochtend als een ‘vrij’ man het proces bijwonen. 

Veel belastende elementen

Op de eerste dag van het proces bleek bij de ondervraging van de beklaagde dat veel elementen in zijn richting wijzen. Zo zou hij het lichaam van zijn broer hebben gedumpt en daarvoor de wagen van het slachtoffer hebben gebruikt. Er werd immers bloed van Yves De Bock gevonden in de koffer van zijn wagen en het DNA van de beklaagde werd aangetroffen op de veiligheidsgordel van de bestuurder. Daarnaast bracht uitgebreid telefonieonderzoek  hem in nauwe schoentjes. Het gsm-signaal van de verdachte werd tweemaal gedurende 20 tot 30 minuten geregistreerd om de gsm-mast vlak bij het bosje in Lot waar het lichaam werd aangetroffen.

Onschuldig

“Ik heb niets te maken met de dood van mijn broer”, klonk het resoluut tegen de voorzitter. Toch bleken er serieuze lacunes in zijn verhaal te zitten. Zo kon hij niet verklaren hoe zijn DNA op de veiligheidsgordel was terechtgekomen. De man ontkende ook ten stelligste dat hij tweemaal op de autosnelweg in Lot was gestopt. En wat te denken van zijn google-geschiedenis? Speurders ontdekten op zijn gsm dat hij zoekwoorden zoals ‘sporen’, ‘DNA’ en ‘bloed’ had opgezocht. “Iedereen vroeg me om uitleg, hoe het zat met het onderzoek. Ik heb daarom bepaalde zaken opgezocht, om meer uitleg te kunnen geven. Maar die woorden zijn uit hun context gegrepen. Als je de volledige opzoekingen bekijkt, zie je dat het ging om normale zoekopdrachten”, verweerde hij zich. 

Het proces zal nog een hele week duren. Dinsdag worden twee deskundigen ondervraagd. Woensdag is het wellicht de beurt aan het parket. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Germain De Block

    Weera een staaltje van onkunde van parket..wat zit daar allemaal bij?