3 Fonteinen opent grote Lambik-O-droom

DERDE BESTE BROUWERIJ TER WERELD WIL BIERERFGOED DELEN MET DE MENSEN

Armand Debelder toont in de degustatieruimte de kijkgaten (foto boven) waardoor mensen een blik kunnen werpen in de tonnenzaal (foto onder).
Mozkito Armand Debelder toont in de degustatieruimte de kijkgaten (foto boven) waardoor mensen een blik kunnen werpen in de tonnenzaal (foto onder).
Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel heeft in deelgemeente Lot een nieuwe Lambik-O-droom geopend. 3 Fonteinen werd begin dit jaar door bierfanaten nog uitgeroepen tot derde beste brouwerij ter wereld. Lambiekbrouwer Armand Debelder en zijn vennoten Michael Blancquaert en Werner Van Obberghen willen hun biererfgoed voortaan met duizenden mensen delen en tegelijk de werking van de brouwerij verbeteren.

Brouwerij 3 Fonteinen in Beerse is internationaal gekend voor haar lambiekbieren. De Gueze en Kriek verkopen vlot. Op www.ratebeer.com werd 3 Fonteinen door de bierfanaten begin dit jaar nog uitgeroepen tot derde beste brouwerij ter wereld en vijf bieren haalden de top 100 met de 'Zenne y Frontera' zelfs op de derde plaats. Terwijl de brouwerij onder de kerktoren van Beersel in 2012 nog een nieuwe brouwinstallatie in gebruik nam, moest al uitgeweken worden naar drie andere plaatsen voor de opslag van de bieren. Lambik moet namelijk gemiddeld bijna drie jaar rusten. Armand Debelder en zijn partners Michael en Werner zochten dus naar een nieuwe locatie. Die vonden ze in Lot langs de Molenstraat in het oude gebouw van Sofabed. "De perfecte plaats", zegt Debelder. "Je ziet de kerktoren van Lot van hier uit staan en het station is vlakbij. Toeristen geraken hier vlot met het openbaar vervoer."

Mozkito

Heilige Rivier

"We hadden al een kleine Lambik-O-droom in Beersel, maar dit is echt waar we van droomden. De Zenne stroomt hier in de buurt en dat is voor de Geuze- en Kriekfanaten de Heilige Rivier natuurlijk. Zonder de Zenne bestaan onze bieren niet."


Tot tachtig mensen tegelijk kunnen nu proeven van het lekkers dat gemaakt wordt in 3 Fonteinen. Er is een mooie houten toog geplaatst en de tafels bestaan uit afgedankte tonnen. In de muur zijn kijkramen gemaakt zodat bezoekers een blik kunnen werpen op de tonnenzaal. "Die kan ook bezocht worden", zegt Armand.


"Maar wel onder begeleiding want niemand mag er in zonder onze toestemming. Dat is belangrijk want we willen natuurlijk wel nog steeds kwaliteit afleveren. Zelfs toen onze Geuze en Kriek ten dode opgeschreven waren heb ik altijd gezegd dat een goede Geuze perfect naast een goede wijn kan gezet worden en dat is vandaag nog steeds zo. Daarom bewaken we die kwaliteit zo streng."

Armand Debelder in de degustatieruimte, waar de tafels gemaakt werden uit oude biertonnen.
Mozkito Armand Debelder in de degustatieruimte, waar de tafels gemaakt werden uit oude biertonnen.

Aparte zaal voor flessen

In Lot beschikt de brouwerij nu over 5.500 vierkante meter opslagplaats. Ruimte genoeg om alle tonnen te plaatsen en nog een aparte zaal in te richten om Geuze op flessen te laten liggen. "Dat konden we vroeger nooit aanbieden", zegt Armand. "Omdat we er de plaats niet voor hadden. Maar nu kan het perfect. Het is ook niet


onze bedoeling om een megabrouwerij uit te bouwen. We willen vooral onze bieren in de beste omstandigheden maken. Zo verhuist dus een groot deel van onze activiteiten naar Lot, maar het brouwen zelf gebeurt wel nog steeds aan de Hoogstraat in Beersel. Dat is ook heel belangrijk voor mij. Daar ligt de oorsprong van 3 Fonteinen, waar mijn vader me jaren geleden het vak leerde."


Wie de nieuwe Lambik-O-droom wil ontdekken kan dat vanaf donderdag tot en met maandag 5 september tussen 10 en 17 uur aan de Molenstraat 47 in Lot.