Protest tegen proeven op dieren bij Janssen Pharmaceutica

Actievoerders betogen tegen dierproeven bij Janssen Pharmaceutica.
Foto Ton Wiggenraad Actievoerders betogen tegen dierproeven bij Janssen Pharmaceutica.
De dierenrechtenactivisten van Animal Rights hebben donderdag anderhalf uur lang de ingang van geneesmiddelenbedrijf Janssen Pharmaceutica geblokkeerd. Ze protesteerden tegen de meer dan duizend dierproeven die jaarlijks in het bedrijf gehouden worden, waaronder een aantal op beaglehonden.

"De dieren krijgen teststoffen toegediend en worden vaak gedood aan het eind van de proeven", zegt Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights. "Wij roepen de overheid op snel een einde aan te maken aan deze onethische praktijken."


Volgens Animal Rights is Janssen Pharmaceutica de Belgisch recordhouder proefhondengebruik. In België worden jaarlijks rond de 1.800 proeven op honden uitgevoerd, waarvan het merendeel bij Janssen. De meeste honden komen na gebruik in het proefdiercentrum niet in aanmerking voor adoptie, maar worden afgemaakt. Naast honden gebruikt Janssen Pharmaceutica jaarlijks duizenden andere proefdieren, waaronder ratten en muizen, cavia's, konijnen en varkens. Animal Rights roept de Vlaamse overheid op om werk te maken van de vermindering en vervanging van dierproeven. "Reserveer binnen de miljoenensubsidies die jaarlijks toegewezen worden aan de biomedische industrie degelijke budgetten voor de ontwikkeling van alternatieve testmethoden."

Strenge regels

Volgens Janssen is het gebruik van proefdieren aan wetten onderworpen. "Zonder dierproeven zou geen enkel geneesmiddel goedgekeurd worden. De wetgever stelt hanteert strenge regels voor het uitvoeren en documenteren van dierproeven en voor de behandeling en verzorging van proefdieren. Janssen leeft deze strikte wetgeving nauwgezet na en hanteert de hoogste standaarden om het welzijn van de dieren te garanderen. We doen er ook alles aan om het aantal proeven te verminderen."

Adoptie

Sinds 2013 heeft Janssen een adoptieprogramma voor honden. In samenwerking met ervaren specialisten van de vzw Animal Welfare Projects Jodipro (www.jodipro.be) worden honden die niet meer worden ingezet voor proeven, voorbereid op hun welverdiende tweede leven. Binnen Janssen bestaat sinds kort ook een wandelprogramma, waarbij de honden een tijd lang uit wandelen worden genomen om hen te laten wennen aan uitwendige prikkels. Op die manier worden ze optimaal voorbereid op hun tweede leven buiten het bedrijf. (VTT)