Nieuw gemeentehuis en 7 hoven

INVESTERING VAN RUIM 13 MILJOEN BOUW START IN 2018

Een bovenaanzicht van de zeven hoven.
Een bovenaanzicht van de zeven hoven.
De gemeente hoopt tegen het einde van 2019 in het nieuwe Hovenpark in het centrum de deuren te openen van het nieuwe gemeentehuis. Een investering van ruim 13 miljoen euro. De gemeente wil een groot deel terugverdienen met de verkoop van gebouwen en met besparingen. Rond het gemeentehuis komt een park van 3 hectare met zeven hoven.

Het dossier van het nieuwe dienstencentrum, lees gemeentehuis, loopt al enkele jaren en heeft ook al heel wat tegenkanting gekregen. Maar als alles nu naar wens verloopt, dient de gemeente eind dit jaar nog de bouwaanvraag in en kan de spade tegen de zomer van 2018 voor het eerst de grond in.

Een zijaanzicht van het nieuwe dienstenhuis aan de kop van het park.
Toon Verheijen Een zijaanzicht van het nieuwe dienstenhuis aan de kop van het park.

Rode beuk

Alles samen gaat het om een investering van iets meer 13,2 miljoen euro. Het project is uitgewerkt door Mauro Poponcini van Polo Architects en landschapsarchitecten OMGEVING. Zij ontwikkelden naast het gebouw ook een heel nieuw park.


Uit vier historische tuinen ontstaan zeven hoven. "Tempelhof behoudt de gekende rode beuk en ook het koetshuis en de duiventil zullen blijven", zeggen burgemeester Marc Smans (N-VA) en schepen Hans Woestenborghs (BEERSEPlus). "Tempelhof zal de toegangspoort worden tot de andere delen."


Daarnaast komen er een Janssenhof met een standbeeld van dr. Paul Janssen, een Pastoriehof en een Speelhof op de plaats waar vroeger café 't Gerucht stond. De Speelhof krijgt een avonturenparcours. Tenslotte zijn er de Woonhof, de Bloemenhof en de Muziekhof, waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden.


Het totale domein is ongeveer 30.000 vierkante meter of 3 hectare groot. Het nieuwe gemeentehuis, waar het bestaande Tempelhof in wordt verwerkt, zal een grondoppervlakte hebben van een 1.500 vierkante meter. In het nieuwe gebouw is plaats voor een grote cafetaria, een expositieruimte, de bibliotheek, de politie, de loketten, spreeklokalen, de nieuwe raadzaal en de administratie. Bovendien omvat de nieuwbouw een ondergrondse parking voor 35 wagens en een fietsenstalling. Die parking en fietsenstalling kunnen bij evenementen eventueel opengesteld worden. Ook de kinderopvang krijgt een plaats in het gebouw.

Een zicht op de ruime inkomhal van het nieuwe dienstenhuis.
Toon Verheijen Een zicht op de ruime inkomhal van het nieuwe dienstenhuis.

24/7 zone

"Er komt bovendien een 24/7 zone", zegt schepen Hans Woestenborghs. "Daar is plaats voor onder meer de budgetmeter, een boekenschuif voor de bibliotheek of lockers waarin documenten met een speciale code afgehaald kunnen worden. De verschillende zalen kunnen bijvoorbeeld 's avonds ook verenigingen gebruiken. Tijdens de werken zullen specialisten de bomen continu in de gaten houden omdat ze niet verloren mogen gaan."


Het hele project kost de gemeente ongeveer 13,2 miljoen euro, maar volgens het huidige gemeentebestuur wordt er de komende 33 jaar ook flink bespaard dankzij de nieuwbouw. "Poets- en onderhoudkosten vallen weg voor een 2,3 miljoen euro en op vlak van energie besparen we net iets meer dan 2 miljoen euro", becijfert Hans Woestenborghs "De verkoop van gebouwen levert ons 3,2 miljoen euro op en de verhuur van gebouwen en grond nog eens net geen 2 miljoen euro. Op twee sites komen appartementen. Die brengen de gemeentekas 1,6 miljoen euro aan opcentiemen op. Dat betekent dat de netto-uitgave voor het nieuwe gemeentehuis op 2,4 miljoen euro komt."

Een beeld in een van de tuinen. Rechts achteraan is de kerk zichtbaar.
Toon Verheijen Een beeld in een van de tuinen. Rechts achteraan is de kerk zichtbaar.

Zaterdag kennismaking

Het publiek is komende zaterdag welkom om kennis te maken met de plannen in gemeenschapscentrum 't Heilaar, tussen 9 en 12 uur. Daarna is het de bedoeling dat eind dit jaar de bouwaanvraag wordt ingediend en dat de effectieve werken starten tegen de zomer van 2018. Tegen eind 2019 hoopt de gemeente het nieuwe gemeentehuis in gebruik te kunnen nemen. Tegen dan moeten ook de hoven volledig klaar zijn.