Ga naar de mobiele website
^ Top

Janssen haalt warmte op 2,4 km diepte

FARMAGIGANT INVESTEERT 40 MILJOEN IN DUURZAME ENERGIE

Een schematische voorstelling van het nieuwe warmtenet.
ton wiggenraad Een schematische voorstelling van het nieuwe warmtenet.
Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica investeert maar liefst 40 miljoen euro op haar site in Beerse. Na de zomer zal een grote installatie neergepoot worden om tot 2,4 kilometer diep aardwarmte op te pompen voor de verwarming van haar gebouwen. De CO2-uitstoot neemt zo met dertig procent af. Janssen scoort daarmee een Vlaamse primeur.

Om een voorbeeld te geven van de indrukwekkende energiecijfers bij Janssen Pharmaceutica: het jaarlijkse elektriciteitsverbruik komt overeen met dat van 38.000 gezinnen. De CO2-uitstoot van het bedrijf is dan ook niet min. Daarom investeert het bedrijf nu fors in een duurzame energiebron. "We gaan aardwarmte ontginnen op een diepte van 2,4 kilometer", zegt woordvoerder Tim De Kegel.


"Dat is een diepte waarop wetenschappers al goed de risico's kunnen inschatten. Het water is op die diepte zo'n 90 graden Celcius. Het wordt opgepompt en wordt er via een warmtewisselaar uitgehaald. Het opgepompte water wordt dan rechtstreeks teruggepompt."

De gebouwen van Janssen Pharmaceutica in Beerse.
RV De gebouwen van Janssen Pharmaceutica in Beerse.

Tegen 2019

De start van de werken wordt na de zomer gegeven, met de aanleg van een gloednieuw energiegebouw en een hypermodern warmtenet. "De aanleg van het warmtenet staat eerste op het programma, om dan vermoedelijk in de lente van 2018 met de eerste boringen te starten", aldus De Kegel. "Tegen 2019 hopen we volledig operationeel te zijn. Dan zullen onze gebouwen voor onderzoek en ontwikkeling en de kantoren gekoeld en verwarmd worden met aardwarmte. De productiegebouwen voorlopig nog niet, maar dat kan eventueel in een latere fase. Het zal sowieso een hele besparing zijn, want we zitten nu nog met een warmtenet uit de jaren '60 en '70, waar bij hoge temperaturen veel energie verloren gaat. Bij deze warmtenetten, die van de vierde generatie, is er geen verspilling meer."


Janssen Pharmaceutica zorgt met de investering van 40 miljoen euro voor een Vlaamse primeur. Het krijgt dan ook overheidssteun. "Anders was dit project onmogelijk geweest", zegt CEO Stef Heylen. "Zo kunnen we gebruik maken van de garantieregeling voor het gebruik van aardwarmte."

ton wiggenraad

Subsidies

Vlaams minister van energie Bart Tommelein beaamt dat. "Boren in de diepe ondergrond houdt steeds risico's in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie."


Janssen Pharma krijgt daarnaast ook nog eens miljoenen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (1,5 miljoen euro), het Agentschap Innoveren en Ondernemen (2 miljoen euro) en het Vlaams Energie Agentschap (4 miljoen euro).

Meer over


Meld een bug