Gemengde gevoelens over gemeentehuis

'PRACHTIG GEBOUW' VINDT DE ENE INWONER, 'VEEL TE DUUR' ZEGT DE ANDERE

Madeleine Oris (89) bij een van de simulatiebeelden op het infomoment.
Vanderveken Madeleine Oris (89) bij een van de simulatiebeelden op het infomoment.
Voor- en tegenstanders van het nieuwe gemeentehuis in Beerse hebben zich zaterdag op een infomoment laten horen. De vzw Hart voor het Park wil elke procedure uitputten om de bouw tegen te gaan. Andere inwoners bleken wél gewonnen voor het project. "We moeten meegaan met onze tijd", stelt de 89-jarige Madeleine Oris.

Het nieuwe gemeentehuis in het Hovenpark zou tegen het einde van 2019 de deuren moeten openen. Een kleine week geleden kwam het gemeentebestuur voor de eerste keer naar buiten met de concrete beelden en plannen van het nieuwe dienstencentrum en het hele park errond. De totale kostprijs bedraagt 13,6 miljoen euro. Het project kende al van bij aanvang protest en er werd zelfs uiteindelijk een referendum afgedwongen.

'Geen NDC' (nieuw dienstencentrum) in het Hovenpark: Dirk Verheyen en Maria Verbist maken hun grieven duidelijk.
Vanderveken 'Geen NDC' (nieuw dienstencentrum) in het Hovenpark: Dirk Verheyen en Maria Verbist maken hun grieven duidelijk.

Parking

Bij dat referendum keerde zo'n 75 procent zich tegen de plannen, maar het gemeentebestuur besloot toch door te gaan. Concreet gaat het nu om een nieuwbouw met integratie van het huidige Tempelhof.


De bebouwde oppervlakte bedraagt 1.500 vierkante meter op een totaal van 30.000 parkruimte. "Het historische aan onze dorpskern gaat volledig verloren", zeggen Dirk Verheyen en Maria Verbist van de vzw Hart voor het Park. "Voor de plannen die nu voorliggen, is de burger nooit bevraagd. Integendeel. We hebben ooit een referendum afgedwongen en daar is zelfs nooit naar geluisterd. Voor ons had het nieuwe gemeentehuis ook gewoon aan het oude gebouwd kunnen worden. Of had er naar een andere grond gezocht kunnen worden. Bovendien: wat met de extra parking? Ze speculeren op de parking rond de kerk, maar wat bij begrafenissen en de wekelijkse markt?"

Eerlijk gesprek

De gemeente maakte dat zaterdag zowat alle betrokken partners in het GC Heilaar aanwezig waren om eventueel te kunnen antwoorden op vragen. "We hebben hen uitgenodigd voor een gesprek waar ze uiteindelijk ook op ingegaan zijn", zegt schepen Hans Woestenborghs (BEERSEplus). "Het was een eerlijk gesprek waarbij we onze standpunten konden duidelijk maken. Het is duidelijk dat we fundamenteel van mening verschillen. Wij willen een belevingspark mét openbare gebouwen, de vzw duidelijk niet. Het project kost 13,6 miljoen euro, maar met de verkoop van een aantal gebouwen en ander besparingen komt er veel terug." De tegenstanders beweren dan weer dat het project alles samen zo'n 20 tot 25 miljoen euro zou kosten. "De invulling van het gebouw zal misschien 300.000 euro of iets meer kosten", stelt de schepen. "Maar zeker geen 7 miljoen extra."

50 jaar

Toch zijn er onder de inwoners zeker ook voorstanders te vinden. "Dit is absoluut een prachtig en mooi project", zegt de 89-jarige Madeleine Oris. Ze kwam zaterdag eens een kijkje nemen naar de plannen. "Ja, het heeft zijn kostprijs. Maar het moet ook misschien wel minstens 50 jaar meegaan. We moeten meegaan met onze tijd. Ik heb zelf altijd in de omgeving van het Tempelhof gewoond, waar nu al de veranderingen op til zijn. Laat ze maar komen."