Ga naar de mobiele website
^ Top

Loodzware proeven voor strandredders in spe

Ook de 200 meter crawl stond op het programma.
Benny Proot Ook de 200 meter crawl stond op het programma.
Liefst 293 kandidaat-redders leggen hun praktisch examen af in Oostende. Zo'n 200 doken dit weekend al het bad in, de rest volgt komend weekend. Gemiddeld 55 procent haalt uiteindelijk het brevet.

"De opleiding tot strandredder startte in september 2016 met 375 inschrijvingen. De theoretische examens zijn al achter de rug. Wie niet slaagt, mag niet deelnemen aan het praktijkexamen. Gemiddeld 55 procent behaalt uiteindelijk het attest", vertelt opleidingsdirecteur André Goethals. "De jongeren moeten wilskrachtig en gemotiveerd zijn. We hechten ook belang aan stiptheid, hoffelijkheid en sociale omgang met collega's en toeristen." Het examen vindt plaats in Oostende omdat het zwembad als enige voldoet aan de vereiste diepte van 4,5 meter.

Benny Proot

Drenkeling redden

De kandidaten moeten eerst 200 meter crawl zwemmen. Een tweede proef simuleert het redden van een drenkeling boven water met een bal. Bij de laatste en zwaarste proef moeten de deelnemers naar de bodem van het zwembad duiken en een zware pop naar boven brengen. Daarna volgt nog een reanimatieproef en EHBO-proef. Bert Hoste (22) uit Koolkerke studeert lichamelijke opvoeding in Torhout. "Ik vind mezelf geen fantastisch zwemmer, maar ik heb me goed voorbereid. Bij de bevrijdingstechniek maakte ik een foutje, waardoor ik nét niet slaagde, maar ik kan nog herkansen."

Benny Proot

1.400 redders nodig

Wie uiteindelijk slaagt voor de praktische test, mag op een strandpost werken. Al zijn er in juli en augustus nog zeezwemproeven. "Nu is het daar nog te koud voor. Maar intussen hebben de kandidaten bewezen dat ze de basisvaardigheden onder de knie hebben", besluit André Goethals. In totaal telt onze kust 82 reddingsposten. Tijdens de zomer zijn er in totaal 1.400 redders nodig. (TVA)Meld een bug