Ga naar de mobiele website
^ Top

DRV Intertrans riskeert 180.000 euro boete voor sociale dumping

Transportbedrijf DRV Intertrans uit Beernem riskeert maar liefst 180.000 euro boete voor praktijken van sociale dumping. Voor zaakvoerder Daniël V. (66) vroeg het arbeidsauditoraat zes maanden cel. "Hij richtte firma's op in Slovakije en Luxemburg waar geen activiteiten plaatsvonden, om zo de Belgische sociale wetgeving te omzeilen." De man en zijn onderneming vragen de vrijspraak.

Het Brugse arbeidsauditoraat voert al even een strijd tegen transportfirma's die in het buitenland ondernemingen - de zogenaamde postbusfirma's - oprichten, om de sociale bijdragen in ons land te omzeilen. Twee weken geleden nog werden in Loppem en Wijtschate dertig vrachtwagens in beslag genomen van bedrijven die deel uitmaakten van een onderzoek naar dergelijke praktijken. Gisteren moesten de Beernemse transportfirma DRV Intertrans en zaakvoerder Daniël V. (66) zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor sociale dumping.


Op 11 oktober 2014 viel de sociale inspectie binnen in het bedrijf langs de Schooldreef.


"In 2011 al kregen we info dat de zaakvoerder in Luxemburg een firma had opgericht", stelde de arbeidsauditeur. "Daar werden nooit activiteiten geregistreerd. Op het adres stond enkel een bungalow. Ook in Slovakije richtte V. een firma op, maar ook daar was er geen activiteit. Uit controle bleek dat Beernem het kloppende hart van de onderneming was. De Roemeense chauffeurs die zogezegd in dienst waren van die buitenlandse firma's, waren dus wel degelijk vanuit België werkzaam, waardoor het Belgische arbeidsrecht van toepassing is."

Zes maanden cel

Het arbeidsauditoraat dagvaardde zowel het bedrijf als zijn zaakvoerder, omdat ze tien chauffeurs niet inschreven in het Dimona- systeem van de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) en ze door fraude te weinig sociale bijdragen betaalden. Daniël V. riskeert daarvoor zes maanden cel en 36.000 euro boete. Voor zijn firma werd 180.000 euro boete gevorderd.


Frederik Vanden Bogaerde, de advocaat van beiden, ging voluit voor de vrijspraak.


"Dit dossier is niet voldoende gestoffeerd om te veroordelen", pleitte hij. "Mijn cliënt is gedomicilieerd in Luxemburg en leidt zijn bedrijven van daaruit. Enkel in het weekend komt hij naar huis om zijn dochters te bezoeken. Het Belgische arbeidsrecht is dus helemaal niet van toepassing."


Volgens transportfederatie FEBETRA is de hoge loonkost in België de economische grondslag van dergelijke praktijken.


"Klanten zetten de transportfirma's onder druk om dezelfde prijzen aan te bieden als in het buitenland", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. "De bedrijven hebben dus geen keuze om uit te vlaggen naar het buitenland, om de loonkost te drukken. Daar is op zich ook niets mis mee, maar dan moeten de regels wel gevolgd worden. Het oprichten van postbusfirma's valt daar niet onder. We keuren dergelijke praktijken dan ook absoluut af."


Uitspraak op 10 mei.


(SDVO)

Meer over


Meld een bug