De Kruiderie maakt bier op basis van drop én nieuwe gin

Wim Vercoutter, Isabelle Bos, Efrem Calis en Jolien Van Steen in De Kruiderie.
Foto Proot Wim Vercoutter, Isabelle Bos, Efrem Calis en Jolien Van Steen in De Kruiderie.
In De Kruiderie, de gerenoveerde hoeve van Bulskampveld, kan je sinds kort een nieuw biertje proeven.

De Agastache, op basis van kruiden uit de eigen tuin, is een biertje met 6 procent alcohol op basis van drop. Alle ingrediënten zijn biologisch. "Het is een ideale manier om onze eigen kruiden en eetbare bloemen te kunnen verwerken tot iets nieuws", zegt Wim Vercoutter van Loca Labora, een sociale werkplaats in Beernem. "We kweken hier een 200-tal soorten kruiden, medicinale en culinaire. De jongste jaren hebben we weliswaar ook ingespeeld op de stijgende vraag naar eetbare bloemen. Vandaag bestaat 70 procent van onze omzet uit eetbare bloemen." Van half april tot half juni kunnen particulieren in de tuin en serres van Loca Labora terecht voor groenteplantjes en kruiden. Vaste kruiden worden het jaar rond verkocht. Er is een zelfpluktuin en in het winkeltje naast de kruidentuin, De Kruiderie, zijn gedroogde kruiden en afgeleide producten als aromatische oliën en siropen te koop. De Agastache is een tweede bier op de kaart in Beernem, want je kan er ook de Citroenverbena kiezen, een kruidige pils van 6 procent. Wie liever gin drinkt, kan die op basis van citroenverbena proberen. Je kan de drankjes ook verkrijgen in de kinderboerderijen van Kiboe (Brugge en Torhout) en Roodhof (Oostkamp). (BHT)