Ga naar de mobiele website
^ Top

'De Moorden van Beernem' in een notendop

De film Zaak: De Zutter gaat over de moord op Hector De Zutter, een van de mysterieuze 'moorden van Beernem' uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


De boerenzoon verdween tijdens de kermisnacht van 7 op 8 november 1926. De ontvoering van Henri d'Udekem d'Acoz in mei 1915 had alles in beweging gezet. In september van dat jaar vonden twee boomsnoeiers het lijk van de baron. De kasteelheer werd in de rug geschoten en nog levend begraven. Maar ondanks een herkenbare ring rond de vinger van d'Udekem d'Acoz liet de toenmalige burgemeester optekenen dat de identiteit van het (mannelijk) slachtoffer onbekend was. Intussen was ook de opdrachtgever van de boomsnoeiers, Sassen Dierickx, sinds eind augustus vermist. Het lichaam van de jachtwachter werd nooit teruggevonden. Hector De Zutter wist een en ander over de verdwijning van Dierickx. En tijdens de bewuste kermisnacht kreeg hij het aan de stok met enkele cafégangers in café De Linde. Sindsdien ontbrak elk spoor naar De Zutter.


Uiteindelijk werd het lichaam van de boerenzoon op 30 november 1926 uit de Brugse vaart opgevist. Ondanks de hoofdwonden en de stalmest die aan de kleren kleefden, verklaarde het parket dat het om zelfmoord ging.


Een tijd later kwam ook Ernest Van Poucke onder bizarre omstandigheden om het leven. Die jongeman zou de onbekende soldaat geweest zijn, die de mestkar met het lijk van Hector De Zutter tot aan de vaart zag rijden. Ernest verdronk op 9 mei 1927 in het kanaal.


De Zaak: De Zutter was intussen uitgegroeid tot voorpaginanieuws in alle kranten. In de film is te zien hoe Julienne De Zutter, de zus van het slachtoffer, zelf op zoek gaat naar mensen die kunnen getuigen over de verdwijning van haar broer. Ze krijgt de steun van Victor De Lille van het blad 't Getrouwe Maldeghem', die een groot gerechtelijk onderzoek eist... (KPK)

Meer over


Meld een bug