80 kinderen met brandwonden beleven topdag

VZW ORGANISEERT GRATIS ACTIVITEITEN OP DOMEIN KEIHEUVEL

Elise Savoye, Arne Christiaens, Siebe Christiaens en Julie Savoye mogen mee met de helikopter. Boven: nog een gezin heeft er net een vlucht op zitten.
Vanderveken Elise Savoye, Arne Christiaens, Siebe Christiaens en Julie Savoye mogen mee met de helikopter. Boven: nog een gezin heeft er net een vlucht op zitten.
De vzw Help Brandwonden Kids heeft zo'n tachtig kinderen met brandwonden, hun ouders, broers en zussen uit heel Vlaanderen de dag van hun leven bezorgd op het domein Keiheuvel in Balen. Van een huifkartocht over een legerkamp tot zelfs een helikoptervlucht: alle activiteiten waren gratis. "Een dag zoals vandaag doet zoveel deugd", weten ouders.

Het is de tiende keer dat de vzw zo'n grootschalig evenement op poten zet. Het gezin Verspaandonck-Scheyltjens uit Aartselaar straalde zaterdag in Balen, en zeker dochtertje Bowi (7). Ruim anderhalf jaar geleden liep ze brandwonden op. "Haar brandwonden zijn niet zichtbaar, maar voor ons is het nog wel confronterend. Elke dag opnieuw. Maar een dag zoals vandaag doet deugd. Eens even alle zorgen opzij zetten en genieten", zegt mama Melissa. De kleine Bowi kan dat alleen maar beamen. "Ik heb in een helikopter kunnen vliegen, en straks ga ik nog op de paardjes. Maar nu eerst een lekker ijsje", lacht ze.


Dergelijke lovende reacties: daar doen ze het bij de vzw Help Brandwonden Kids voor. De stichting is ooit ontstaan onder impuls van Jo Mertens, die zelf verbrand was geraakt en in het ziekenhuis kinderen met brandwonden tegenkwam.

Vanderveken

Onder de radar

"We doen wel meer activiteiten, maar meestal blijven die onder de radar", vertellen Marc Lodewijckx en Peter Van Gompel van de vzw. "Voor veel kinderen en hun ouders blijft het soms moeilijk om dragen, vooral als het echt zichtbare brandwonden zijn. Dan voelen ze zich dikwijls bekeken. Met een dag als deze proberen we hen zorgeloos te laten genieten. Hier zijn het ook allemaal 'lotgenoten'. We zijn wel blij dat we op een massa vrijwilligers kunnen rekenen om dit evenement mee in goede banen te leiden."

Nova, Bowi, Zelda, Melissa, Rosie en Jurgen Verspaendonck genieten van een ijsje.
Vanderveken Nova, Bowi, Zelda, Melissa, Rosie en Jurgen Verspaendonck genieten van een ijsje.

Elk jaar

Ook voor Joelle De Coster en Elise en Julie uit Lint was het genieten. "Het was een uurtje rijden, maar het is meer dan de moeite waard. Het was de eerste keer dat we naar dit evenement kwamen, maar het is zeker voor herhaling vatbaar." Voor de familie Christiaens uit Beersel bij Putte was het al het achtste bezoek. Hun oudste zoon Arne geraakte op zijn zesde verbrand aan de benen. Hij is ondertussen 14. Ze zijn er sindsdien elk jaar bij geweest. "In begin had ik het er wel moeilijk mee om brandwonden te hebben", vertelt de jongen. "Maar na een tijdje 'went' het wel. Ik krijg ook nauwelijks vervelende opmerkingen, al vragen ze er soms nog altijd wel achter."

Vanderveken