"Hele kelder voor mijn Playmobil"

20 REUZELANDSCHAPPEN TE ZIEN OP BEURS IN SPORTCOMPLEX BLEUKENS

Playmobil voor gevorderden: spelende kindjes, een zeilboot, een uitkijkpost, een beachhouse, palmbomen... Je hebt ogen te kort om alle details van dit reuzelandschap te bekijken.
Maria de la Cruz Playmobil voor gevorderden: spelende kindjes, een zeilboot, een uitkijkpost, een beachhouse, palmbomen... Je hebt ogen te kort om alle details van dit reuzelandschap te bekijken.
Sportcomplex Bleukens in Balen is dit weekend het mekka van de Playmobil-fans. Personen uit 7 landen bouwen er 20 reuzelandschappen op. De voorzitter van de organiserende vzw Connect to Smile is al sinds zijn 15de verknocht aan de beroemde plastic figuurtjes. "Achter onze nieuwbouw in Balen-Olmen komt een kelder, alleen voor mijn Playmobil-zaken", zegt Dirk Coesemans.

Op de beurs worden vandaag en morgen honderden Playmobil-fans verwacht vanuit eigen land maar ook vanuit Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dirk Coesemans uit Balen-Olmen lag mee aan de basis van de oprichting van de vzw voor Playmobil-liefhebbers. "Ik ben geboren in 1970 en 4 jaar later kwam het beroemde plastic figuurtje van 7,5 cm op de proppen. Ik was als kind meteen verknocht aan Playmobil. Uiteraard was Playmobil-werkjes bouwen mijn favoriete bezigheid als kind. Vanaf mijn 15de levensjaar verminderde mijn interesse maar ik bleef wel Playmobil-bouwdozen kopen. Rond de eeuwwisseling werd de Playmobil-vlam via vrienden weer aangewakkerd en ik was weer vertrokken. Vorig jaar stichtten we de vzw Connect to Smile, voor verzamelaars en liefhebbers van Playmobil, en we tellen ondertussen een 50-tal leden waaronder 20 uit Nederland en enkele uit Frankrijk en Duitsland", vertelt Dirk. Deze Playmobil-beurs is het eerste grote evenement dat door de vzw Connect to Smile op poten wordt gezet.

Dirk Coesemans bij een van de reuzelandschappen die hij maakte.
Maria de la Cruz Dirk Coesemans bij een van de reuzelandschappen die hij maakte.

Opslagruimte

"In een opslagruimte van een vriendin in Laakdal bouw ik momenteel een diorama (landschappen of bouwwerken, red.) over 100 jaar Ronde van Frankrijk in 2013. Het wordt een creatie van 4 bij 9 meter, de grootste die ik ooit bouwde, en ben er al 2 jaar aan bezig. Alle renners in het juiste truitje met sponsors erop en rugnummers en de volgwagens, alles precies zoals het toen was. Ik werk grotendeels alleen, soms helpt een collega maar niet vaak. Mijn eerste diorama bouwde ik in 2013, Route 66. Playmobil brengt een zeer groot aanbod aan onderwerpen op de markt. Maar toch wil ik altijd een persooonlijke toets geven aan mijn creaties. Route 66 is uiteraard ook met moto's maar ik maak dan een variant op het echte Playmobil-model. Maar dat houdt ook in dat wij de beurzen afschuimen op zoek naar de juiste blokjes. Tot in het buitenland toe. Ondertussen groeit mijn collectie zienderogen. Achter onze nieuwbouw in Balen-Olmen bouw ik momenteel een kelder, alleen voor mijn Playmobil-zaken. Ik heb de afspraak met mijn vrouw dat er pas iets van Playmobil weggaat als er in die kelder geen ruimte meer is!", lacht Dirk.


Tot eind september 2016 staat in het Duitse Soest het diorama met als titel Beach Festival. "En we werken nu met man en macht om tegen eind deze maand 12 diorama's klaar te hebben voor het Cartoonfestival in Knokke-Heist. Het thema is daar biodiversiteit. Soms krijgen we vraag of onze diorama's te koop zijn. Als we dan het prijskaartje laten zien, enkel voor de Playmobil-blokken en de verstevigende onderdelen, dan horen we niets meer van de kandidaat-kopers", zegt Dirk.


Op zaterdag 4 en zondag 5 juni zijn in sporthal Bleukens aan Hoolsterberg 36 in Balen 20 diorama's te bewonderen, die worden opgebouwd door clubleden uit Spanje, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noord-Ierland, Frankrijk en België. Voor de volwassen bezoekers die met veel nostalgie aan hun Playmobiel-creaties terugdenken die zij als kind maakten, zijn er 2 vintage-tentoonstellingen. De fans van Super 4 kunnen met hun grote helden Alex en Twinkle op de foto.

Tweedehandsverkopers

En wie graag thuis verder speelt of creëert, vindt ongetwijfeld het bijzondere stuk dat hij zoekt bij een van de 20 tweedehandsverkopers. "Maar onze Playmobil-beurs is meer dan een kijk-evenement. Er worden ook speeltafels, voetbal- en hockeyspellen, kleurplaten, treinen en nog veel meer voorzien. Kortom, wij willen iedereen met een passie voor dit speelgoed verenigen en activiteiten verzorgen voor jong en oud. Kinderen staan dan ook centraal: zo tonen een heel aantal jongeren hun diorama-kunsten op de beurs. En we verkopen figuurtjes waarbij een deel van de opbrengst geschonken wordt aan Cliniclowns", aldus Dirk Coesemans.


De Playmobil-beurs is te bezoeken op zaterdag 4 juni van 10 tot 18 uur en op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 3 euro, kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis naar binnen.