Gerard en Marie-José vieren 75ste huwelijksverjaardag

Gerard Vanovervelt en Marie-José Vandenberghe.
Foto Depestele Gerard Vanovervelt en Marie-José Vandenberghe.
Gerard Vanovervelt (98) en Marie-José Vandenberghe (94) uit Avelgem hebben hun 75ste huwelijksverjaardag gevierd. Met pistolets en beleg, en een taartje. "Want een groot feest hebben we 25 jaar geleden al eens gehouden." Het gelukkig getrouwde koppel woont nog steeds zelfstandig thuis.

Gerard en Marie-José leerden elkaar kennen in het operettegezelschap in Avelgem: 'De Scheldezonen'. "In het begin vrijden we 'in den duik'", vertelt Marie-José. "Ik was nog maar zeventien, te jong om met een jongen naar huis te komen." Gerard was op dat moment al zelfstandig aan het werk als vloerder, iets wat hij tot zijn zeventigste heeft gedaan. Marie-José zorgde voor de planning, maakte de facturen op en plaatste de bestellingen. Ze hadden een zaak in de Doorniksesteenweg. "Vader is bijven werken tot zijn zeventigste, maar traag is hij nooit geweest. Op zijn 87ste heeft hij nog onze plafond geschilderd. Mijn man en ik waren allebei bekaf, maar vader wilde van geen pauze weten," vertelt enige dochter Martine.

Elke dag koken

Gerard en Marie-José wonen nog zelfstandig thuis, toch wel straf op die leeftijd. "Er komt iemand ons huis poetsen", zegt Marie-José. "Maar de rest doen we zelf. De was en de plas, koken en afwassen." Meer nog, Gerard en Marie-José maken elke dag elk hun eigen potje klaar. "Ik ben een moeilijke eter", zegt Gerard. "Ik eet enkel kip, varkenswangetjes, kalkoenstoofvlees en gehaktballetjes in tomatensaus." Dochter Martine vult aan. "Sinds vader met pensioen is, moet hij zijn eigen potje koken. Onlangs heeft vader nog een gloednieuw kookfornuis gekregen. En het moest met druksensoren zijn, knoppen vond hij niet modern genoeg."


Een rusthuis, daar is het koppel niet voor te vinden. "We zijn dankbaar voor elke dag dat we nog samen kunnen zijn." (JME)