Zon, ezels en 8.000 toeschouwers

NOOIT ZOVEEL VOLK VOOR VIERJAARLIJKSE STOET

Na al dat stappen mochten de ezels aanschuiven aan het buffet.
Anthony Statius Na al dat stappen mochten de ezels aanschuiven aan het buffet.
De vierjaarlijkse Ezelsstoet in Bassevelde mag ondertussen gerust een van de populairste evenementen van het Meetjesland genoemd worden. Gisteren zakten meer dan 8.000 bezoekers af naar het kleine dorpje, dat maar de helft zoveel inwoners telt. "We hebben nog nooit zoveel volk gehad, dit was een topeditie", zegt een tevreden organisator David Vercauteren.

Om de vier jaar draait alles in Bassevelde rond de ezel. Mocht het Meetjeslandse dorpje in China liggen, dan zou men misschien zelfs spreken van het jaar van de ezel. Dankzij het prachtige nazomerzonnetje werd het dorp overspoeld door duizenden bezoekers die langs het 3,5 kilometer lange parcours stonden te kijken. Gisteren wapperden de ezelsvlaggen al van 's morgens vroeg in de straten en het luide gebalk van de vedetten van de stoet was al van ver te horen. Na de reclamestoet staken de eerste ezelsoren al onmiddellijk de kop op. Want geen Ezelsstoet zonder ezels natuurlijk.

Tiany (12) en haar broer Daan (4) zijn grote fan van de ezels.
Anthony Statius Tiany (12) en haar broer Daan (4) zijn grote fan van de ezels.

Koppig

"Er lopen in totaal zo'n dertig dieren mee, waaronder drie van ons", zegt Freddy Soens, die voor de tweede keer meestapt. "We hebben er in totaal zeven, of zeg maar acht, mijn man (niet Freddy, red.) meegeteld", lacht Ann, die Freddy vergezelt. "Het is altijd een beetje spannend om mee te doen met een stoet, want ezels schrikken soms van witte strepen of andere obstakels op de baan. En eens ze een keer niet meer mee willen, dan wordt het moeilijk. Maar ze zijn het gewoon, vorige week liepen we nog mee met de stoet in Boekhoute", zegt Ann.


In het dorp stonden ook enkele exemplaren langs de kant, zodat iedereen de dieren kon bewonderen. "Ik vind het leuk dat sommige verkleed zijn met een hoedje", zegt Tiany (12) uit Zelzate, die met haar broertje Daan de ezels over hun kop aait. "Maar we komen ook om ons papa aan te moedigen, want die rijdt mee met zijn fiets bij de Nellytrappers uit Boekhoute."

Freddy en Ann met hun ezels in de stoet.
Anthony Statius Freddy en Ann met hun ezels in de stoet.

Biertje

Behalve de ezels reden ook dertig praalwagens van lokale verenigingen mee. "Deze stoet kan blijven bestaan dankzij de sponsors en de lokale verenigingen", zegt David Vercauteren. "Onze werkgroep en vrijwilligers werken hier vier jaar naartoe en alle inwoners zijn enthousiast, misschien net omdat het maar een keer om de vier jaar plaatsvindt. De Ezelsstoet ging in 1978 de eerste keer uit, maar na twee jaar was het al gedaan. Met de heropening van het dorp in 2005 heeft ons comité het opnieuw leven in geblazen. Vanwaar de spotnaam van de Basseveldenaren komt? Vroeger werd de ezel gebruikt werd om graan van het dorp naar Gent te transporteren. De Gentenaren riepen dan al lachend dat de ezels in aantocht waren", aldus Vercauteren.


Na de stoet mochten de dieren aanschuiven aan een welverdiend ezelsbuffet met wortels en brood op het menu. De bezoekers mochten nog een uur lang gratis Ezelsbier tappen uit de stadspomp in het hartje van Bassevelde en de band La Folie Jolie sloot het volksfeest af in de partytent naast de kerk.