Te warm om bier te brouwen

HUISBROUWERIJ NOG NIET ACTIEF

Ria en Stefan van Den Tseut in hun vernieuwde en grotere huisbrouwerij, die deze week noodgedwongen even stil ligt omdat het te warm is om te brouwen.
Foto JSA Ria en Stefan van Den Tseut in hun vernieuwde en grotere huisbrouwerij, die deze week noodgedwongen even stil ligt omdat het te warm is om te brouwen.
De hittegolf heeft al meteen gevolgen voor huisbrouwerij Den Tseut in Oosteeklo. Hoewel hun nieuwbouw klaar is, is het door de warmte te gevaarlijk om nu bier te brouwen. "In een ambachtelijke brouwerij als die van ons heb je met deze temperaturen tot tachtig procent kans op infecties. Dat riskeren we niet", zeggen Stefan en Ria.

Acht jaar geleden startten Stefan De Decker en Ria Danneels hun huisbrouwerij Den Tseut. Eerst in een klein hokje, maar het voorbije jaar bouwde het koppel aan een nieuwe, grotere brouwerij in de tuin. Die is nu zo goed als klaar, maar toch kan ze deze week niet gebruikt worden. "Het is gewoon te warm om bier te brouwen", vertelt brouwer Stefan. "De koeling in de nieuwe brouwerij staat nog niet helemaal op punt. En voor een ambachtelijke brouwerij is het bij temperaturen van dertig graden sowieso nooit ideaal om te werken. De kans op infecties is dan tachtig procent en dat risico willen we niet nemen. Wanneer er een besmetting is, dan moeten we al het bier weggooien en zijn we ook al onze grondstoffen kwijt. Zo'n heet weer is bijzonder goed voor het verbruik van ons bier, maar helemaal niet om nieuw bier te maken", lacht Stefan.


De huisbrouwerij heeft met Den Tseut, Bras, Den Beir, Belle Cies, Den Mulder, Den Krulsteirt, Hoppesnoet en Den Drupneuze al heel wat eigen bieren. "In onze oude brouwerij konden we per jaar 300 hectoliter bier maken, nu gaat dat 800 hectoliter zijn", vertelt Ria. "Dat is nodig, want er is vandaag een lange wachttijd. Nieuwe klanten moeten zelfs wachten tot volgend jaar. Met de nieuwbouw hopen we de wachttijden weg te werken en zelfs een kleine voorraad op te bouwen. We gaan het wel houden bij die 800 hectoliter per jaar. Anders zouden we met personeel moeten beginnen te werken en dat zien we niet zitten."


Wie als eens wil proeven van de eerste proefbrouwels van de nieuwe huisbrouwerij kan dit weekend naar de derde Tseute Keirmesse. Morgen is er vanaf 18 uur de opening van het pop-upcafé aan de brouwerij in Oosteeklo-Dorp. Ook zaterdag is het café open en is er om 18.30 uur een Breughelbuffet en zondag start daar om 14 uur een fietstocht van veertig kilometer.