Oosteeklo viert deze zomer 100 jaar einde van Eerste Wereldoorlog met Vredesstoet

Oorlogsverleden 1914 tot 1945 wordt getoond op 1 september

Een werkgroep is achter de schermen volop bezig aan de voorbereidingen voor de Vredesfeesten.
Joeri Seymortier Een werkgroep is achter de schermen volop bezig aan de voorbereidingen voor de Vredesfeesten.
Het dorp Oosteeklo bij Assenede viert deze zomer de Vredesfeesten. Hoogtepunt van de feesten wordt een Vredesstoet die door de straten zal trekken. Het is deze zomer honderd jaar geleden dat het vredesverdrag ondertekend werd in Versailles, en dat willen enkele Oosteeklonaren niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De Vredesfeesten duren veertien dagen, maar het hoogtepunt ligt in het laatste weekend van augustus. Frank Baete, Guido Van de Veire en Remi Van de Veire vormen samen de stuurgroep van de Vredesfeesten in Oosteeklo. “We beginnen op maandag 19 augustus, de kermismaandag van Oosteeklo”, zegt Remi Van de Veire. “Om 6 uur ’s ochtends zal in Oosteeklo de ‘Omloop van de Slagvelden’ starten. Een pak renners zullen in twaalf dagen tijd alles samen 2.098 kilometer afleggen door meer dan 400 steden en gemeenten, net zoals honderd jaar geleden ook gebeurd is. Start en aankomst ligt in Oosteeklo en dat willen we vieren. We houden vredesfeesten omdat op 28 juni 1919 het vredesverdrag ondertekend werd in Versailles. Dik twintig jaar later was het jammer genoeg opnieuw oorlog, maar toch willen we die honderdste verjaardag van de vrede herdenken. ”

Spiegeltent

De echte Vredesfeesten worden gehouden van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september. Op vrijdag 30 augustus komen de renners van de ‘Omloop van de Slagvelden’ aan in Oosteeklo, en dat moet een groot volksfeest worden. Van 15 tot 18 uur zal er van alles te beleven zijn, en rond 18 uur worden de meeste renners aan de eindmeet verwacht. In het dorp zullen een paar feestlocaties ingericht worden. Ik denk daarbij aan Torenhuyze, een spiegeltent op het dorp, het terrein van de Scouts en Kasteel Roegiers. Op vrijdagavond komt Sam Gooris zingen aan Torenhuyze. In de kerk van Oosteeklo zal je het oorlogsverleden kunnen ontdekken in verschillende tentoonstellingen. Er zullen het hele weekend workshops zijn, er wordt een seinhuis gebouwd dat vredesboodschappen over de hele wereld zal sturen en op zaterdagavond willen we een groot volksfeest en openluchtbal organiseren op elk van de vijf feestlocaties.”

Bevrijding

Op zondag 1 september is er een kunst- en ambachtenmarkt, maar zal de meeste aandacht naar de Vredesstoet gaan die om 15 uur door de straten van Oosteeklo trekt. “Goed zes geleden hebben we een Bloemenstoet gehouden in Oosteeklo, en nu bouwen we aan een Vredesstoet”, zegt Guido Van de Veire. “We hebben nu al tien groepen vast gelegd, maar we mikken op een stoet met 25 groepen. We kiezen wel voor kwaliteit boven kwantiteit. Het wordt een feestelijke bevrijdingsstoet, die de periode van 1914 tot 1945 zal laten zien. We willen veel dieren laten meestappen in de stoet, want die waren in die tijd heel belangrijk. Verenigingen die willen deelnemen, kunnen contact opnemen”, klinkt het nog.

Info: www.vredesfeestenoosteeklo.wordpress.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.